IMPORTANT: Pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate
titisor29
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua, O persoana care poate si vrea sa iasa cu pensie anticipata la varsta de 60 de ani si conform calculelor cu pensie pentru linita de varsta la 62 de ani, este trecut de drept de catre Casa de Pensii, la implinirea varstei de 62 de ani sau doar la varsta de 65 de ani, la pensie pentru limita de varsta,
Daca indeplineste conditiile pentru pensie pentru limita de varsta la 62 de ani atunci la implinirea acestei varste sa va face trecerea din oficiu de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta
1. Vă rog ca, pe viitor, să deschideţi subiecte noi sau să scrieţi în topicuri care au legătură cu întrebarea pe care doriţi să o puneţi.
2. Presupun că persoana pentru care întrebaţi este bărbat iar la 62 de ani va împlini vârsta standard redusă de pensionare datorită activităţii în grupe de muncă şi/sau condiţii deosebite ori speciale de muncă. Aceasta este vârsta la care va trece de la pensie anticipată la pensie pentru limită de vârstă, de 62 de ani.
Despre mine:
1. Sunt o persoana cu handicap gr.I permanent.
2. Detin un PFA pe numele meu ca si contabil ( prestez servicii de contabilitate pt firme)
3. Am varsta de 32 de ani dar am cotizat pana acum la stat circa 5 ani
Despre lege:
4. De la data de 09.08.2012 cand a fost publicata Decizia CCR in Monitor au trecut cele 45 de zile calendaristice.
5. In acest timp Guvernul (legiuitorul) nu a contestat cu nimic aceasta decizie, deci, in consecinta devine obligatorie pt toate institutiile statului unde este aplicata Legea pensiilor.
Intrebari:
1. Avand in vedere ca Guvernul Romaniei nu vor modifica art.73 alin.1 ( in functie de varsta), asa e in Romania, sau cel putin nu in graba:
- aceasta Decizie Nr.680/2012 al CCR, devina obligatorie pe cei de la Casa De Pensii?
- Daca DAAA, am inteles care sunt pasii ;) !
2. Avand un PFA sau un contract de munca, mai pot beneficia de Pensie de Invaliditate?
- Daca DA (in ce conditii) sau daca NU, care art. prevedea ca nu am dreptul acesta?
3. Care este metoda de calcul al unui punct de pensie pt pensia de invaliditate?