lexmark a scris:
Nu primeste nici o diferenta, are aproape 600 lei(RON) in total. Stiu despre ce e vb. ca am fost eu cu el la comisie dar sunt nelamurit de ce primeste si cea dea doua pensie. Ce stiu sigur este ca are legatura cu decizia CCR.
:) Eu am explicat pe scurt un mecanism. Dacă o să aveţi curiozitatea să citiţi art. 2 din OUG nr. 6/2009, veţi înţelege de ce am scris eu despre diferenţă în paragraful citat de dvs.
Nu există două pensii pentru că este imposibil să existe. În sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de două pensii. Persoana primeşte
o indemnizaţie pentru că este încadrată în grad de handicap şi
o pensie de invaliditate. Cuantumul pensiei este de 350 lei. În paragraful următor contraziceţi ceea ce aţi scris în paragraful citat de mine mai sus şi confirmaţi ceea ce tocmai am scris eu. ªi acum să citim paragraful: :)
Repet ca pensia sociala(asa scrie pe cupon) de 300 si ceva de lei o are de anul asta si ca nu a fost angajat nici macar o zi in viata lui. Iar gradul de handicap il are de 15 ani poate mai mult, accentuat sau GR II cum era inainte. Pana luna asta primea vrteo 280 lei indemnizatie la care acum se adauga noua "pensie sociala" de 300 si ceva.
Nu este necesar să repetaţi, eu am înţeles exact speţa. Cred, totuşi, dacă îmi permiteţi, că era necesar să citiţi cu atenţie răspunsurile date de domnul Valeriu Tudor şi de mine.
Persoana suferă de schizofrenie, o afecţiune pentru care nu este necesară realizarea unui stagiu de cotizare în vederea acordării pensiei de invaliditate. Această prevedere există în Legea nr. 263/2010 de la data intrării în vigoare a acesteia, respectiv din data de 1 ianuarie 2011. Probabil că persoana nu a cunoscut aceste prevederi până anul acesta sau probabil au fost probleme la casa de pensii cu aplicaţia informatică. Nu ştiu iar aceste aspecte nici nu contează. Certe sunt doar prevederile legale, pe care le puteţi citi mai jos.
Art. 68 - Legea nr. 263/2010
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
..........................
Art. 74 - Legea nr. 263/2010
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).