avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... IMPORTANT: Pensia de invaliditate se va acorda ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

IMPORTANT: Pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate

in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie
ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala?

Decizia nr. 680/2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ lexmark

Persoana este atât pensionar de invaliditate, cât şi persoană încadrată în grad de handicap. Afecţiunea de care suferă nu necesită realizarea unui stagiu de cotizare.

Pensia de invaliditate calculată a fost mai mică de suma de 350 de lei. În această situaţie, primeşte diferenţa până la 350 lei, în temeiul OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate.
Gabriela Pintea a scris:

Pensia de invaliditate calculată a fost mai mică de suma de 350 de lei. În această situaţie, primeşte diferenţa până la 350 lei, în temeiul OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate.

Nu primeste nici o diferenta, are aproape 600 lei(RON) in total. Stiu despre ce e vb. ca am fost eu cu el la comisie dar sunt nelamurit de ce primeste si cea dea doua pensie. Ce stiu sigur este ca are legatura cu decizia CCR.
L.E.
Repet ca pensia sociala(asa scrie pe cupon) de 300 si ceva de lei o are de anul asta si ca nu a fost angajat nici macar o zi in viata lui. Iar gradul de handicap il are de 15 ani poate mai mult, accentuat sau GR II cum era inainte. Pana luna asta primea vrteo 280 lei indemnizatie la care acum se adauga noua \"pensie sociala\" de 300 si ceva. Mi-a aratat cupoanele. Omul e functional ia doar niste olanzapina de foarte multi ani. Deci cea pe care o primeste de curand este platita de casa de pensii dar el nu a lucratt niciodata si nici n-a fost angajat la vreo scoala militara sa se considere ca s-a imbolanavit in timpul muncii. Are parintii pensionari, locuieste cu ei, iar ei au pensii marisoare pentru ca au lucrat in industrie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
lexmark, utilizator
L.E.
A facut si un curs de cateva luni de calculatoare la un centru pentru fortele de munca anul trecut. Sa se fi socotit asta stagiu de cotizare?! Mi-am adus aminte ca si mie mi-a venit acasa un plic de la casa de pensii cu vreo 10 ani in urma dupa ce am urmat un astfel de curs, era vorba de niste puncte sau ceva de genul asta si nici eu nu aveam la data respectiva nici o zi lucrata cu acte in regula.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
lexmark, utilizator
lexmark a scris:
Nu primeste nici o diferenta, are aproape 600 lei(RON) in total. Stiu despre ce e vb. ca am fost eu cu el la comisie dar sunt nelamurit de ce primeste si cea dea doua pensie. Ce stiu sigur este ca are legatura cu decizia CCR.

:) Eu am explicat pe scurt un mecanism. Dacă o să aveţi curiozitatea să citiţi art. 2 din OUG nr. 6/2009, veţi înţelege de ce am scris eu despre diferenţă în paragraful citat de dvs.

Nu există două pensii pentru că este imposibil să existe. În sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de două pensii. Persoana primeşte o indemnizaţie pentru că este încadrată în grad de handicap şi o pensie de invaliditate. Cuantumul pensiei este de 350 lei. În paragraful următor contraziceţi ceea ce aţi scris în paragraful citat de mine mai sus şi confirmaţi ceea ce tocmai am scris eu. ªi acum să citim paragraful: :)
Repet ca pensia sociala(asa scrie pe cupon) de 300 si ceva de lei o are de anul asta si ca nu a fost angajat nici macar o zi in viata lui. Iar gradul de handicap il are de 15 ani poate mai mult, accentuat sau GR II cum era inainte. Pana luna asta primea vrteo 280 lei indemnizatie la care acum se adauga noua "pensie sociala" de 300 si ceva.

Nu este necesar să repetaţi, eu am înţeles exact speţa. Cred, totuşi, dacă îmi permiteţi, că era necesar să citiţi cu atenţie răspunsurile date de domnul Valeriu Tudor şi de mine.

Persoana suferă de schizofrenie, o afecţiune pentru care nu este necesară realizarea unui stagiu de cotizare în vederea acordării pensiei de invaliditate. Această prevedere există în Legea nr. 263/2010 de la data intrării în vigoare a acesteia, respectiv din data de 1 ianuarie 2011. Probabil că persoana nu a cunoscut aceste prevederi până anul acesta sau probabil au fost probleme la casa de pensii cu aplicaţia informatică. Nu ştiu iar aceste aspecte nici nu contează. Certe sunt doar prevederile legale, pe care le puteţi citi mai jos.
Art. 68 - Legea nr. 263/2010
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
..........................

Art. 74 - Legea nr. 263/2010
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).

Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua.Revin cu un nou mesaj si doresc sa stiu ce se mai poate face in acest caz,
sotia mea are Indemnizatie de handicap gr.II si o pensie de urmas dupa tatal ei decedat.
Din anul 2011 s-a angajat cu contract individual de munca pentru 2 ore.Acum a fost anunta-ta
de la casa de pensii ca nu poate sa lucreze si trebuie sa restituie suma de 7.400 de lei.Sau sa mearga la comisia medicala si sa obtina gr.III de invaliditate.Intrebare ce se mai poate face,daca comisia da RETROACTIV acest grad de invaliditate.Daca iese pe noua lege de invaliditate avand vreo 6 luni lucrate cu 8 ore si de 2 ani acest contract de numai 2 ore are PERIOADA DE COTIZARE suficienta.Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Pensie, stagiu insuficient de cotizare mio28 mio28 Sunt nascuta in 25.11.1950 si am un stagiu de cotizare de doar 8.5 ani, exista vreo posibilitate de a primi pensie?conform hotărârii Curţii Constituţionale ... (vezi toată discuția)
Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate gabryelalion gabryelalion Fiul meu in varsta de 24 de ani are handicap grav,iar pe 23 mai 2013 am fost la comisia de expertiza a capacitatii de munca si a primit gradul I de ... (vezi toată discuția)