situatia pe care am prezentat-o acu vreo doua sapt e de fapt cu totul alta . Imobilul despre care vorbim e 1/2 al mamei si 1/2 al bunicii . Am inteles ca trebuie facuta succesiunea dupa bunica , astfel ca dupa ce renunta eventualii nepoti in favoarea mamei , acesteia sa-i revina toata casa . Mama are 2 baieti si ar vrea sa-i lase casa unuia dintre ei . Notarul a recomandat un contract de intretinere . E mai ieftin dar e sigur ? Acesta nu poate fi atacat ? Si as mai vrea sa stiu daca e nevoie si de semnatura celuilalt frate daca mama e singura proprietara si este in viata . Nu ar fi mai sigur un contract de vanzare -cumparare ??? Cam care ar fi diferenta de pret intre cele doua solutii prezentate ? Stiu ca sunt multe intrebari , dar sper sa ma ajutati ! Multumesc anticipat .
1) orice poate fi atacat pe această lume, problema trebuie gândită din cel mai favorabil unghi şi scop : am ceva motive/scopuri întemeiate, ori din răutate ? chiar e legal ? ce câştig urmăresc şi ce voi obţine ? etc etc dar cheltuielile cu o eventuală acţiune în justiţie ?
2) DA, ar fi util, echilibrat pt. ambele părţi şi chiar recomandat un contract de întreţinere darr depinde de clauze (de isteţimea, voinţa, scopul atât al celui care optează pt. el cât şi de "tăria" ce i-o dă notarul (de partea ce-l acceptă în forma şi condiţiile impuse), de cât de interesat profesionist este în domeniu, de clauze şi meşteşugul şi legalitatea lor, a folosirii lor etc etc) ;
3) depinde de interesul şi scopul celuilalt copil, dacă îl atacă ori NU;
4) depinde dacă copilul ce acceptă contractul de întreţinere : duce la îndeplinire sau nu condiţiile din acel contract : oricând poate pierde imobilul dacă nu respectă acele condiţii contractuale.Pt. nerespectarea lor, părintele poate rezilia acel contract, urmează circul cu pretenţiile de întreţinere efectuate, de cheltuielile făcute, de timp pierdut, de alte posibile pretenţii ale copilului în speţă;
5) un contract de v/c : e cu dus-întors, e atacabil de celălalt copil etc etc Aş vrea să văd atunci : dacă copilul proprietar nu cumva îl alungă pe părinte (se poate face cu uzufruct etc) din casă sub pretextul că proprietatea este doar a lui şi face ce doreşte cu ea etc etc
6) ambele variante costă.Totuşi,varianta actului de v/c e mai costisitoare deoarece notarul trebuie să calculeze valoarea imobilului funcţie de mai multe criterii.Taxe notariale şi aferentele sunt de ambele părţi : consultaţi un notar şi vă va face calculele necesare potrivit regiunii, locaţiei, vechimii imobilului, compoziţiei construcţiei - materialelor din care e construit, anul construcţiei, nivelul (etajul) etc etc
Am uitat sa precizez ca celalalt frate deja a intrat in posesia unui alt imobil care a apartinut parintilor si din punctul asta de vedere nu mi se pare corect un contract de intretinere . Practic amandoi mostenesc cate ceva si atunci nu e corect ca doar unul sa se ocupe de intretinerea mamei . Daca era o singura casa si ramanea unuia dintre frati era firesc ca fiul mostenitor sa o intretina , dar asa ...
pt. postarea dvs. din : Luni, 3 Septembrie 2012, 16:52
vedeți dvs. : lumea e lume și fratele dvs. și dvs. și EU etc etc, toți facem parte din această lume.În cazul dvs. e problema de frăție și relațiile dintre ei, de morală și de altele pe care eu nu-mi permit a le înșira aici.Obligația legală și morală de întreținere/ajutor la vârste înaintate etc le revine tuturor copiilor acelui părinte.Consider că mă puteți înțelege mai departe.Sunt în asentimentul dvs. potrivit postării amintite darr lumea e lume cu ”păcatele” ei.
As mai avea 2 intrebari : 1.Daca optam in cele din urma pentru contract de v/c , cu care soacra este de acord, e necesara evaluarea proprietatii de catre un evaluator ? 2. E nevoie , sau ar fi indicat sa obtinem un certificat care sa ateste ca soacra e sanatoasa d.p.d.v mintal ( soacra este in varsta de 76 ani) ?
răspund postării dvs : Marti, 4 Septembrie 2012, 17:40
1) dacă mama dvs. dorește Contract de V/C : NU e nici necesară nici obligatorie.Oricum, tot la notar se fac actele.Acolo, notarul are o hartă topo cu categoriile de terenuri/construcții, compoziția construcției, anul construcției, nr. etaje, ANVELOPAT sau nu, și valoarea lor minimă, situarea lor pe categorii de importanță (de ex. mai scumpe în centru).Funcție de aceste caracteristici, notarul va determina prețul minim.Mai departe depinde de alți factori: amintesc doar gradul de confort al imobilului.Va fixa o taxă specifică potrivit legii, TVA, etc Mai depinde și de echivalarea părților admisă (căutați a face o echivalare la cea mai mică valoare ca să nu vă coste taxele notariale) ;
2) în principiu nimeni NU obligă la un act medical, depinde de interesul părților și eventual de starea vânzătorului (poate e suferind de ceva ori dă de bănuit, iar cel interesat îl poate contesta în timp.Un act medical eliberat de L.S.M = duce la întărirea contractului de vânzare în folosul ambelor părți.Aici am putea discuta multe efecte juridice) : ideal ar fi DA.
Mostenire
LILI24
Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate.
Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)