avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA neplatitor de tva cu RO
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

neplatitor de tva cu RO

Firma platitor de tva care lunar face achizitii de bunuri si servicii din UE , doreste sa nu mai fie platitor de TVA deoarece cifra de afacere este sub plafon
Care ar fi procedura de iesire ? se pastreaza inregistrarea in registrul op.intracominitar ? in antetul facturii , notei de comanda se mai pastreaza RO
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:43, 5 Septembrie 2012
Cf art 158.2, alin 10, lic c, se anuleaza din oficiu inreg in ROI persoanele inreg in scopuri de tva cf art 153 si 153.1 care solicita anularea inreg in scopuri de tva. Adica in momentul in care solicitati anularea inreg in scopuri de tva va fi anulata si inreg in ROI.

Achizitii intracomunitare se pot face fara a fi nevoie de nici o inregistrare (nici ca platitor de tva nici in ROI) pina la plafonul de 10000 euro. Factura primita va fi cu tva-ul din tara furnizorului, cumparatorul achitind tva catre furnizorul sau. Art 126, alin 4

Pentru achizitii intracomunitare peste 10000 euro, o persoana impozabila trebuie sa se inregistreze in scopuri de tva cf art 153.1, ceea ce nu inseamna ca devine platitor de tva pt intreaga activitate, ci numai pt acele achizitii intracomunitare (art 153.1, alin 1, lit a). In acest caz se primeste inca un CUI, diferit de cel al societatii.Trebuie facuta si inreg in ROI.
Factura de achizitie va fi fara tva, daca se comunica acest CUI inregistrat in scopuri de tva cf art 153.1 si validat pt operatiuni intracomunitare prin inreg in ROI.
Cumparatorul plateste tva-ul prin depunerea decontului 301 (art 156.3, alin 1, lit a). Se depune si declaratia 390.

multumesc de raspuns !
acest 10000 euro se refera si la prestatii servicii intracomunitar , sau numai la achiz. de bunuri
Numai la achizitii de bunuri.

Pentru prestatii efectuate/primite catre/de la prestatori din alt stat membru exista obligativitatea inreg in scopuri de tva cf art 153.1 si inscrierea in ROI. Dpv al tva functioneaza ca si pt achizitionarea de bunuri peste plafonul de 10000 euro din postarea mea initiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)
Servicii intracomunitare myky77 myky77 O firma neplatitoare de TVA din Romania beneficiaza de servicii IT din Olanda, sub 10000 de euro. Invoice-ul este purtator de TVA. Ce obligatii are societatea ... (vezi toată discuția)
Ajustare la tva roxy1366 roxy1366 Firma la care fac contabilitate a iesit din TVA , iar cf. art.152 alin.7 din HGR 50/2012 am inteles ca nu trebuie sa fac ajustare pentru bunuri / servicii ... (vezi toată discuția)