avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Avantaje cetãțenie românã
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Avantaje cetãțenie românã

De câțiva ani locuiesc într-o altă țară decât Romania, unde doresc să devin cetățean.

Ce avantaje sunt dacă îmi păstrez cetățenia română?

Mersi.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:38, 9 Septembrie 2012
Cateva avantaje ale cetatenilor Români:
1. Dreptul de a locui, studia, lucra in România.
2. Dreptul la libertatea de circulatie, rezidenta si munca* in statele Uniunii Europene, Spatiului Economic European și Elvetie. *Anumite state UE au impus restrictii pe piata muncii, toate acestea vor expira de drept la 31 decembrie 2013.
3. Dreptul de a vota la alegerile prezidentiale, locale, europarlamentare și parlamentare din Romania. Dreptul de a vota la alegerilor locale si europarlamentare din statul UE, daca acesta este altul decat Romania.
4. Dreptul de a vizita un numar de peste 90 de tari fara a avea nevoie de viza.
5. Dreptul de a beneficia de asistenta consulara din partea Romaniei atunci cand aveti nevoie. Daca sunteti intr-un stat Non-UE unde Romania nu are ambasada, aveti dreptul de a apela la orice alta ambasada a unui stat membru UE, aceasta avand obligatia de a va acorda asistenta.
6. Dreptul de a fi considerat ca fiind un national in statul membru UE cand beneficiati de asistenta sociala, studii subventionate/gratuite, etc.
....
Deci, recomandarea mea este sa renuntati la cetatenia romana doar daca obtineti cetatenia altui stat UE.
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

Deci, recomandarea mea este sa renuntati la cetatenia romana doar daca obtineti cetatenia altui stat UE.


Da, voi deveni cetățeanul altui stat UE.

Dacă, spre exemplu, vizitez România, mă bucur de mai multă protecție din partea statului dacă sunt cetățean român? Sau faptul că nu sunt cetățean român mă poate proteja împotriva abuzurilor statului?

Mulțumesc!
Cetatenii europeni sunt asimilati cetatenilor romani, dar mai mereu cetatenii romani vor beneficia de un avantaj, chiar daca nu scris. Faptului ca nu sunteti cetatean roman nu va protejeaza de posibile abuzuri ale statului, chiar invers.
Atata timp cat nu sunteti conditionat sa renuntati la cetatenia romana de tara a carui cetatean doriti sa fiti, eu zic sa va pastrati cetatenia romana si sa aveti 2. Astfel va declarati dupa cum vreti, astazi cetatean roman, maine cetatean...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie romano-olandeza ancuta12 ancuta12 As vrea sa obtin cetatenia olandeza, dar problema este ca aceasta implica renuntarea la cetatenia romana. As vrea sa stiu care sunt urmarile acestui lucru in ... (vezi toată discuția)
Regimul juridic al strainilor IoanaStan IoanaStan Am si eu o dilema juridica.Ce raspuns as putea da urmatoarei situatii? \\"Sunt cetatean iranian, am venit in Romania in vacanta; ce regim juridic mi se ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a obtine de la casa de sanatate documentul european justificativ al calitatii de asigurat Colino Colino In calitate de asigurat in sistemul de sanatate din Romania, pe baza angajarii la o societate romana, dar rezidenta (din motive familiale) in Elvetia, am ... (vezi toată discuția)