Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager

Buna ziua, am o intrebare..
O persoana varstnica,ce are doi copii, incheie un contract de intretinere cu unul din copii, fara a-l instiinta si pe celalalt. Avea aceasta obligatie?
Cel mai recent răspuns: hotoi , utilizator 20:48, 13 Septembrie 2012
Nu avea o asemenea obligatie, insa la decesul creditorului obligatiei de intretinere, celalalt descendent poate ataca contractul de intretinere ca fiind o donatie si sa fie supusa rductiunii liberalitatilor excesive pentru ca II incalca rezerva succesorala. Era Bine ca celalalt copil sa sa fie declarant n actul de intretinere in sensul ca este de acord si consimte la aceasta instrainare pe carea facut o parintele.
Contractul de intretinere a fost incheiat cu unul din copii si cu sotia acestuia.Baiatul a murit, dar constient ca si-a indepartat sora de la mostenire a intocmit la notar un testament prin care ii lasa acesteia intreaga sa avere mobila si imobila .Batranu traieste si acum doreste incetarea contractului de intretinere.
Complicata situatie..
Rezilierea contractului d intretinere se face numi daca obligatia de intretinere nu este prestata de debitorul obligatiei de intretinere, adica in mom de fata de Sotia baiatului. Pe de alta parte daca baiatul care a decedat a lasat testament instituindu o pe sora lui legatar universal, Sotia suoravietuitoare poate cere si ea la randul ei reductiunea liberalitatilor pt ca I se incalca rezerva succesorala .
Situtia batrinului e delicata din punct de vedere emotional, in sensul ca este o stare conflictuala intre el si nora, care ii cere banii din pensie,asta in conditiile in care batranul achita facturile, asigura incalzirea cu lemne ( are padure ) isi asigura hrana si medicamentele.
Avocatul consultat de el i-a spus ca are nevoie de martori ca sa dovedeasca neprestarea obligatiilor lucru imposibil intrucat nimeni in afara de cel de-al doilea copil nu are voie sa intre in casa aceea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa - intrebare legata de testament bucdm bucdm Detin o casa si am un singur baiat, casatorit legal. In mod normal, dupa decesul meu si al sotiei mele, baiatul va mosteni casa. As dori insa sa las prin ... (vezi toată discuția)