avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.
alinaste a scris:

Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.


Eu nu voi lua stimulentul decat dupa trecerea lunii de CCC a sotului ?
1. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie aveti doua posibilitati:
- sa optati pentru CCC pana la varsta sa de 1 ani si sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (in aceasta perioada trebuie ca si sotul sa ia cel ptin 1 luna de CCC);
- sa optati de la inceput pentru stimulentul de insertie (asa cum v-am redat mai sus din Ordinul MMFPS 1474/2011).

2. Veti putea opta pentru una din ambele situatii cel ma devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. Nu va obliga nimeni sa intrati in concediul de maternitate daca nu doriti dar trebuie sa asteptati sa treaca cele 42 de zile de la nasterea copilului si apoi puteti solicita CCC sau stimulentul de insertie.
Concediul de maternitate de 42 de zile trebuie neaparat respectat cel putin (daca nu de catre mama lauza si nici de catre tata) de catre angajator.

Temei legal:
OUG 96 / 2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
ART. 16
Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare

Norme de aplicare a OUG 96 / 2003
ART. 4
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevazut la art. 2 lit. g) din ordonanta de urgenta, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupa data nasterii copilului, din timpul concediului de sarcina si lauzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiaza de indemnizatie pentru maternitate, acordata in conditiile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementarilor legale in vigoare.
(3) Pentru protectia sanatatii mamei si a copilului este interzis angajatorilor sa permita salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu
:">Buna ziua!
mi-a nascut sotia pe 4 octombrie 2012 si as vrea sa stiu procedura de a lua concediu pentru cresterea copilului pe un an deoarece sotia e pensionata pe caz de boala cu handicap gradul doi nevazatori .
Mentionez ca avem 44 de ani, suntem la primul copil ,si as vrea sa iau eu ca tata acest concediu.
va multumesc!


Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)