Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Acum sase luni mi-am dat demisia de la firma si nu am mai stat in preaviz deoarece mi-am gasit alt loc de munca .La vechiul loc de munca sa dispus suspendarea contractului de munca si au trecut sase luni in care eu nu am primit nici o instiintare ,nimic . pot sa-mi tina contractul suspendat la infinit .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 4 Octombrie 2012
Un alt motiv pentru care mi-am dat demisia a fost si neplata salariului ,firma la care lucram avea data de 8 cind se dădea avansul si data de 20 cind se dădea lichidarea.In luna februarie ei au schimbat pe 20 avansul si pe 8 lichidarea astfel ca la data de 23 martie cind am înregistrat demisia eu încă nu primisem lichidarea pe februarie si nici pina acum nu am mai primit acei bani. Pot sa contest instanța si neplata salariului.
Am citit undeva tot in acest forum si vreau sa stiu daca asa este -prevederile art.49 C.mun. care la alin.6 prevede: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Prin urmare, termenul de 30 de zile avand natura juridică a unui termen de prescripţie, face posibilă incidenţa instituţiei suspendării, în conformitate cu dreptul comun.
Daca se depaseste termenul de 6 luni atunci angajatorul este decazut din dreptul de a emite decizia de sanctionare.

Este corect ce ati citit: orice decizie de sanctionare emisa dupa 6 luni de la savarsirea faptei este nula.
Deci dupa parerea mea faptul ca eu mi-am depus demisia pe data de 21.03 si incepind cu data de 23.03 nu m-am mai prezentat la servici inseamna ca sa luat la cunostinta despre abaterea facuta si sa decis ca la data de 1.04 se suspenda CIM. Atunci de la data de 01.04 pina la data de 01.10 sunt sase luni timp in care anjatorul nu a emis nici o decizie asta nu inseamna ca este decazut din dreptul de a mai emite vreo decizie dupa aceasta data?
Or adevarate si calculele / calendarul facut de dvs., dar cele 6 luni se calculeaza de la data savarsirii abaterii disciplinare (adica de la data faptei, obiectiv vorbind), nu de la data inregistrarii demisiei / emiterii deciziei de suspendare etc.

Ce se intampla daca se depasesc cele 6 luni, nu este decadere, ci prescriptie.
Nu va "cramponati" de denimirea "decadere", nu conteaza pentru dvs. daca e decadere sau prescriptie, ci ca decizia emisa dupa este NULA.

Si nici sa nu va inchipuiti ca un duh invizibil sta de-a dreapta angajatorului si ii da peste mana daca va emite decizia. Patronul poate foarte bine sa emita o astfel de decizie (nu-l impiedica nimeni si nimic) (iar istoria cu suspendarea ne arata ca partonul in cauza nu se impiedica singur in analize de legalitate). Nulitatea se va constata la cererea dvs.
Asta presupune sa vi se comunice decizia, ca sa aveti ce contesta.
Si presupune sa initiati un proces, in care sa cererti instantei sa constate nula decizia cu pricina.

Cel mai important in povestea dvs. este sa obtineti actele pe care le-a emis sau va binevoi sa le emita fostul angajator (acte referitoare la cercetare, decizia de suspendare, decizia de incetare cim, daca va exista). Ele miros de la o posta a "nule", dar ca sa le putetm analiza trebuie ca dvs. sa le aveti.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara andrusca15 andrusca15 Buna ziua, in luna martie, mai exact pe 21 martie, mi-am dat demisia de la firma la care lucram (dupa 11 ani vechime la aceasta firma). Din cauza divergentelor ... (vezi toată discuția)
Demisie - contract munca suspendat gygy83 gygy83 Buna ziua, In cazul in care am contractul de munca suspendat (asa-zisul \"somaj tehnic\") pe o perioada de 3 luni, e vreo problema in a-mi ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim tomamirela tomamirela Buna ziua in luna iulie s-a emis decizie de suspe ndare a cim pe perioada cercetarii disciplinare ! De atunci nu s-a mai facut nici o convocare si nici nu se ... (vezi toată discuția)