avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Nume sau prenume multiple separate prin cratima
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Nume sau prenume multiple separate prin cratima

Buna ziua!

M-am casatorit anul trecut in septembrie, dar numele l-am pastrat. Acum aproximativ 2-3 luni am depus acte pentru schimbarea numelui pe cale administrativa, in sensul ca sa alatur numelui meu de familie si numele sotului, dar am pus spatiu intre ele in toate cererile completate si in anuntul din Monitorul Oficial. In schimb, cand am luat decizia si noul certificat de casatorie, am avut surpriza sa ma trezesc cu cratima intre cele 2 nume de familie, chestie pe care nu o suport deloc. Am spus persoanei de la starea civila ca nu e in regula, ca mi-au gresit actele si ca eu nu am vrut cratima intre nume. Atunci mi-a invocat legea 61/2012 care prevede urmatoarele: "9. La articolul I punctul 28, alineatul (2) al articolului 69 se modifică şi va avea următorul cuprins:(2) Numele sau prenumele formate din două sau mai multe cuvinte se scriu cu cratimă." Am inteles ca pana in martie 2012 numele compuse se scriau obligatoriu cu cratima, apoi s-a dat o lege ca sa se scrie fara cratima, ca in aprilie 2012 sa se revina la ce a fost inainte de martie 2012. Cum pot contesta decizia lor, pentru ca eu pur si simplu nu vreau nicio cratima intre nume, ci spatiu.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:46, 3 Octombrie 2012
Da, a fost o mare greseala scoaterea la un moment dat a cratimei. De ce? Pentru ca asa au ajuns unii in culmea nebuniei, deoarece daca o persoana este Ion Petru Gheorghe nu mai stiai care e numele si care sunt cele 2 prenume, ori poate ca avea numele compus din doua si doar un prenume. Eu sunt de parere ca pastrarea cratimei este o treaba cat se poate de buna, deoarece face o delimitare intre nume si prenume. Acum desigur ca parerile sunt impartite, doar ca dvs. degeaba cereti un nume scris fara cratima din moment ce in Romania se foloseste cratima in toate cazurile iar legislatia europeana sa avem pardon dar nu are cum sa intervina in legislatia nationala in acest caz. In concluzie, daca asa este legea romana, ofiterul de stare civila nu a gresit cu absolut nimic in momentul in care va plasat cratima intre cele 2 nume intrucat nu facea decat sa respecte legile specifice cu precadere sa respecte Legea 119/1996, republicata cu privire la actele de stare civila.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenume copil nascut in uk geluistrati geluistrati Buna seara! Un copil nascut pe teritoriul Marii Britanii, din parinti romani, inregistrat cu certificat de nastere britanic FARA CRATIMA (Popescu Valeria ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere iondragomir iondragomir Buna ziua. Am o fiica plecata in Germania de 8 ani.A plecat cu bursa de studii si a ramas angajata acolo.In certificatul de nastere are prenumele Anca ... (vezi toată discuția)
Salut,am observat ca pe diploma de liceu nu am cratima la prenume,as ... Geanta George-Viorel Geanta George-Viorel Salut,am observat ca pe diploma de liceu nu am cratima la prenume,as putea avea probleme in viitor. (vezi toată discuția)