avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot sa cer obligatia de a initia negocierea colectiva ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot sa cer obligatia de a initia negocierea colectiva in instanta?

In unitatea unde lucrez, sunt indeplinite toate conditiile pentru ca un contract colectiv de munca sa existe, insa angajatorul refuza sa initieze orice negociere colectiva. A denuntat expirarea fostului contract colectiv de munca in baza unei hotarari de guvern, cand doar parlamentul sau o instanta poate anula contractul colectiv de munca, conform legii... Aceasta, ca sa nu-mi acorda spor de vechime, niste amarate de zeci de lei...
o varianta mai eficienta este sa notificati prin executor unitatea sa initieze negocierile la o anumita data si apoi sa reclamati situatia la ITM.
amenzile sunt destul de mari si ITM le poate pune in vedere initierea negocierilor sub sanctiunea unor noi amenzi.
Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca este sanctionat de catre ITM cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.
Sesizati in scris ITM asupra faptului ca angajatorul refuza sa initieze negocierea contractului colectiv de munca.
Anexati la sesizare, copii xerox (cu nr. de inregistrare la registratura angajatorului) dupa adresele dvs.personale/ ale reprezentantilor salariatilor/ ale sindicatului, trimise angajatorului, prin care ii solicitati inceperea negocierii contractului colectiv de munca, respectiv copii xerox dupa raspunsul angajatorului.
La intrebarea daca poate fi promovata o actiune in instanta de catre un salariat, in mod individual, cred ca merita sa discutam daca acesta poate avea calitate procesuala activa. Daca avem in vedere partile semnatare ale CCM, cred ca o actiune in instanta ar putea fi promovata de reprezentantii salariatilor sau de sindicat. In consecinta, notificarea angajatorului si apoi sesizarea ITM conform celor sugerate in raspunsurile anterioare vor contribui la atingerea scopului propus intr-un termen mult mai red
in astfel de cazuri de obicei nu exista sindicat, ci cel mult reprezentantii salariatilor...care de obicei nu "supara" angajatorul....si chiar daca s-ar obtine "initierea" negocierilor fie in instanta fie pe alta cale...nu inseamna ca aceste negocieri se si vor termina astfel incat sa primiti sporul de care spuneti...se poate tergiversa la nesfarsit "negocierea"....

Alte discuții în legătură

Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca gab11 gab11 Buna seara, Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului ... (vezi toată discuția)