Buna ziua!
La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, dar mai mult de atat nu am intarziat. Seful meu de echipa m-a vazut ca am intarziat, dar nu a zis nimic. Saptamana cealalta am aflat de la un coleg ca pe saptamana respectiva am fost pontat cu 7 ore pe fiecare zi, de luni pana marti. Seful de echipa (firma), are dreptul sa-mi taie o ora pentru cateva minute de intarziere, chiar daca firma nu a suferit nici o pierdere din cauza intarzierii mele? Chestia asta de taiere de o ora pentru intarziere de 10 minute este trecut in regulamentul de ordine interioara, dar este legala? Daca intarziu, lucrez 7 ore 50 de minute si sunt platit 7ore, deci 45 de minute am lucrat gratis pentru firma. Si poate ca in cele 45 de minute in care nu am fost platit, eu am produs pentru firma un castig mult mai mare, decat ar fi pierderea cauzata de mine in cele 10 minute cand nu am fost la servici. De ce nu se taie minutele cat am lipsit? Ar fi mare oboseala pentru firma sa-mi calculeze asa salarul, e mai usor de lucrat co 7 ore intregi, decat cu 7 ore 50 de minute. Sau poate contabila e inapta?
:offtopic:
Intradevar angajatorii fac abuzuri , acest lucru nu inseamna ca da dreptul salariatilor sa incalce regulamantul intern.
Pentru aceasta abatere angajatorul va poate sanctiona cu 10% pe 3 luni asa cum prevede codul muncii..........ca de exemplu.
Mentalitatea anagajatorilor se va schimba doar daca salariatii refuza abuzurile lor nu daca comit acte de indisciplina.
In primul rand ar trebui sa se schimba mentalitatea tuturor angajatilor si sa nu se lase exploatati. Poate trebuie sa se intample o tragedie ca oamenii sa se trezeasca. Pana atunci lucram pentru bani marunti, si aia taiat din toate partile. Doar altfel angajatorii nu poate controla angajatii, nu? Deci angajatorului e frica de angajat, doar ei sunt mai putini angajatii sunt mai multi. Dar lasati ca se intoarce roata. Scuzati-ma de offtopic.
Sanctiune disciplinara
Srb
In regulamentul intern al firmei unde lucrez avem stipulat:
Se considera abatere disciplinara urmatorul caz: angajatul a intarziat/plecat mai devreme fara sa ... (vezi toată discuția)