avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii?

Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului!
Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La interviu,cand m-am angajat a spus ca dupa 3 luni imi va mari sal.Dupa 6 luni m-ia mai dat 100 de lei.Acum,dupa noua grila de salarizare 1200 pentru studii superioare,vreau sa renegociez salariul. Unde gasesc o grila de salarizare?Nu avem contract de munca la nivel de unitate,mergem dupa contreactul colectiv la nivel national.
Care este procentul care se adauga salariul de baza,cand treci de la debutant la prima treapta de salarizare?
Sunt economist,pe post de economist cu studii superioare,am sal de incadrare 1200.Eu ar trebui sa beneficiez de spor de vechime 15%,dar mi s-a spus ca patronii nu sunt obligati sa il acorde,numarul de zile de concediu de odihna 21,minimul nu se calculeaza in functie de vechime.poate ca asa este corect,nu stiu desi am studiat legea poate ca nu am inteles eu bine?
Unde pot sa ma lamuresc in aceste probleme?
Toti angajatorii spun ca pot sa acorde ce vor ei.Ar trebui sa iesim la pensie cu salariul minim pe economie daca lucram la patroni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 26 Ianuarie 2009
buna seara
stimate domn elis, va rog permiteti-mi sa va intreb daca la firma unde lucrez s-a procedat corect
acordand tuturor angajatilor cu vechime mai mare de 3 ani un spor de 5 % (deci loredana ar fi avut 1260 lei )
pentru ca firma fiind mica nu avem contract de munca negociat la nivel de unitate si angajatorul asa a inteles prevederile din codul muncii.
multumesc
In contractul colectiv de munca la nivel national sunt prevazute o seama de sporuri de vechime, insa prea putini le cunosc si mai putini le aplica.
draga mea,
in primul rand negocierea cu patronul nu trebuie sa fie asa un lucru de temut!!intr-adevar lipsa de experienta intr-un anumit domeniu te inhiba...dar...daca ai pregatire si ai potential....asta se va vedea...daca ceva nu te multumeste la serviciu si in mod deosebit nu te multumeste salariul e timpul sa faci pasi spre noi orizonturi!!!
nu intotdeauna salariul este cel mai important la o anumita varsta profesionala...a te forma, a cunoaste la perfectie un anumit domeniu cere experienta...teoretic in primii 5-6 ani de profeast o anumita meserie aproape ca esti platita s afaci practica...incearca lucrrui noi, exploreaza tot ceea ce poti...nu te sfii...cu cat stii mai mult ...cu atat va fi mai bine!!va veni si ziua ta!!!
in ceea ce priveste grila de salarizare ...da este impusa de Codul Muncii...asa precum ti s-a citat din Codul Muncii!!!
daca in momentul angajarii tu nu faci dovada vechimii in munca.....atunci nimeni nu e vinovat!!daca ai depus toate actele care atesta vechimea ta...atunci este obligatia patronului de a-ti acorda spor de vechime...Legea nu impune decat o marja intre 5% si 25 % ....de regula se practica 5%
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
Irina Havirneanu, Alte profesii
crista341 a scris:

buna seara
stimate domn elis, va rog permiteti-mi sa va intreb daca la firma unde lucrez s-a procedat corect
acordand tuturor angajatilor cu vechime mai mare de 3 ani un spor de 5 % (deci loredana ar fi avut 1260 lei )
pentru ca firma fiind mica nu avem contract de munca negociat la nivel de unitate si angajatorul asa a inteles prevederile din codul muncii.
multumesc


In practica, sporul pentru vechimea in munca de 3-5 ani este de 5%, daca este acordat la salariul de baza atunci la un salariu de 1200 lei se mai adauga 60 lei rezultand un salariu de 1260 lei.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Salariile minime prezentate de mine mai sus sunt rezultate din coroborarea art.2 din Hg nr.1051/2008 cu art.40 alin.1 din CCMN pe anii 2007-2010.
multumesc pentru raspuns, am pus intrebarea domnului elis pentru ca mi se pare cel mai prezent in articolele urmarite de mine, dar vad ca subiectul a trezit interesul mai multor persoane.
domnule georgeserban, va rog sa ma ajutati cu acele sporuri pentru ca la noi s-a acordat uniform 5 % pentru ca asa a inteles angajatorul CCMN : minim 5% , maxim 25% ( si chiar si acest spor l-a acordat in urma unui control de la ITM)

Alte discuții în legătură

La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)