Exista o practica judiciara neunitara a instantelor de judecata referitoare la interpretarea dispozitiilor legale in aceasta materie.
Unele instante de judecata incuviinteaza cererile de investire cu formula executorie a hotararilor judecatoresti definitive pronuntate de instantele penale iar altele le resping avand in vedere dispozitiile art. 415 Cod proc. penala potrivit carora , hotararile instantelor penale devin executorii la data cand au ramas definitive si dispozitiile art. 374 indice 1 Cod procedura civila, conform carora inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie
Multumesc.Am nevoie de un sfat intr-o speta:
Intr-o institutie publica exista 2 sindicate X si Y. In anul 2010 ambele sindicate au dat institutia in judecata pentru plata premiilor aferente anilor 2008-2009 prin doua actiuni distincte. In anul 2011 sindicatul X a castigat procesul iar sindicatul Y a pierdut ( prin sentinte date de acelasi tribunal). La momentul de fata, sindicatul Y cheama institutia din nou in judecata pentru plata acelorasi premii din anii 2008-2009 invocand de aceasta data discriminarea in raport cu sentinta data pentru sindicatul X.Cum trebuie institutia sa abordeze in intampinare problema privind discriminarea, avand in vedere ca nu ar dori sa se acorde plata premiilor pentru sindicatul Y din cauza lipsei banilor?
Institutia poate invoca autoritatea de lucru judecat in raport de litigiul cu sindicatul Y ... efectul autoritatii lucrului judecat se impune intr-un al doilea proces care are legatura cu chestiunea litigioasa dezlegata anterior, fara posibilitatea de a mai fi contrazis.
Art.23 din OUG nr.115/2004 este in vigoare ... la data de 1 ian. 2010, se abrogă ordonanţa de urgenţă cu excepţia art. 23, art. 24, art. 26, art. 27, art. 28, art. 29, art. 30, art. 36, art. 37 şi art. 411, prin Legea nr.330/2009 ...