situatia economica actuala determina numeroase miscari pe piata muncii....
ce se intampla in cazul in care in urma restructurarii se impune desfiintarea postului ocupat de o persoana care se afla in crestere de copil?
ce putem face ?
am iantlnit si eu astfel de argumente in literatura de specialitate , insa fara referire la legislatie ..... ceea ce ma face sa cred ca acestea sunt anterioare modificarilor OUG 96/2003 cand se prevedea in art 21alin 3 ca " dispoiztiile alin 1) nu se aplica in cazul cncedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata ca urmare a dificultatilor economice , a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului "
dupa modificare oug 96 insa acest alineat a devenit " dispozitiile alin 1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului "
de aceea eu cred ca e vorba strict de dipozitiile speciale( 31/54 )
si totusi ..... sunt obligata sa fac reincadrarea persoanei pe acelasi post ? daca desfiintez postul acum cat ea este in Ccc ,pot sa-i ofer alt post corespunzator pregatirii profesioanle si daca nu am ? desfac contractul cu 65alin 1 invocand desfiintarea postului la data cand desfiintaaea a fost efectiva sau cu fac o noua decizie de desfiinatre post la data cd ea revine ( si ce fac desfiintez doar postul ei atunci ? )
inca o dilema .....
ce fac cu termenul de preaviz ?
bine .... desfiintez postul ..... fac reincadrarea persoanei la sfarsitul concediului , si 15 zile termen de preaviz cand i le acord ? incepand cu ziua 1 pana in ziua 15 si atunci aceste 15 zile pe ce post o incadrez daca postul ei este desfiintat inca din perioada cat era in concediu ?
Nu cred ca puteti desfiinta postul atata timp cat contractul individual de munca este suspendat daca societatea nu este falimentara sau nu se reorganizeaza din punct de vedere judiciar . Cred ca erau mai convenabile vechile prevederi si nu cele modificate prin OUG 96/2003 .
Mai corect ar fi s-o asteptati sa revina din cic , sa-i comunicati necesitatea desfiintarii postului si sa-i oferiti un alt post conform pregatirii cale si sa intocmiti un act aditional.
sunteti de acord cu ideea ca postul ar trebui pastrat cel putin 15 zile ( preavizul) dupa intoarcerea persoanei ?deci ca nu poate fi desfiintat cat e in concediu ?