avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii "Somajul Tehnic"
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

"Somajul Tehnic"

Buna ziua. Sunt nou pe acest forum si nu stiu exact daca am postat unde trebuie dar am mare nevoie de niste raspunsuri si cred ca sunteti singurii care puteti sa imi raspundeti. Prietenul meu in "somaj tehnic". Mai exista aceasta denumire sau se numeste "somaj"(pe foaie ii scrie somaj). Salarul pe cartea de munca este de 2000 de ron brut. Am citit ca se plateste 75% dar nu prea am inteles exact din ce. Va rog sa imi spuneti ce inseamna ca o persoana intra in somaj tehnic si cat se plateste/din ce?. Care este perioada maxima si minima pentru somajul tehnic si care sunt obligatiile angajatorului/angajatului in aceasta perioada.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:22, 9 Februarie 2009
Nu se mai numeste 'somaj tehnic', ci intrerupere temporara a activitatii si o sa iti dau un extras din norma legala, respectiv Codul Muncii :
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Se plateste o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
aceeasi problema si la mine
in somaj tehnic firma plateste angajatului 75% din salar si "atat"
adica nu mai plateste nimic la stat nici angajatorul nici angajatul
ce acte trebuie depuse pentru "somaj tehnic" si unde
va multumesc
Se emite o decizie a angajatorului care se depune la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea acesteia.
anarhy2004:
Indemnizatia pt "somaj tehnic" fiind platita din fondul de salarii intra in baza de calcul la toate contributiile atat la angajator cat si la angajat - asta pana la publicarea promisiunii guvernului prin care contributiile aferente "somajului tehnic" vor fi suportate de bugetul de stat

elis:
o rugaminte: as avea nevoie de baza legala pt depunerea acestei decizii daca se poate

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic...ajutor!!! anabell anabell Buna ziua, Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice [b]clar[/b] care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Intrerupere temporara a activitatii in constructii ContSters113415 ContSters113415 Suntem o societate de constructii si in aceasta perioada nu avem de lucru. Administratorul societatii a decis sa plateasca salariatii cu 75% dar fara sa ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut pt intrare in "somaj tehnic" conform oug nr. 28/2009 Mirela71 Mirela71 buna seara! as avea si eu nevoie de anumite explicatii in ceea ce priveste intrarea unor angajati in\"somaj tehnic\" conform OUG 28/2009. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)