Buna ziua tuturor. Am facut greseala sa trimit un mail prin care am insultat o anumita persoana. Acum, aceasta persoana ma ameninta ca ma va da in judecata pentru insulte si ca imi va cere daune. Am vreo sansa de scapare sau voi pierde in instanta si va trebui sa platesc daunele? Va multumesc.
:"> Stiti vorba aceea depre gura care bate partea cea mai carnoasa? Este adevarata! Insa nu trebuie sa va grabiti sa emigrati undeva in Africa pentru a scapa de consecinte. Unu. In primul rand trebuie sa stiti ca daca se poate dovedi ca adresa de mail este a d-voastra si ca s-voastra ati conceput si trimis mailul injurios veti pierde foarte probabil procesul. Doi. Insa cuantumul prejudiciului suferit de destinatarul insultelor e greu de calculat si depinde de o multime de variabile necunoscute noua (poate a primit mailul pe o adresa la care au acces 100 de persoane care toate l-au citit si au ras de el o luna intreaga de a trebuit sa umble cu o punga de hartie trasa pe cap si ca urmare seful l-a dat afara de la munca, iubita l-a parasit, iar parintii, rusinati de el, i-au marturisit ca e adoptat, ori poate ca mailul a fost citit doar el si Sforicel, motanul lui cel tarcat. Cine stie?) Este destul de probabil ca despagubirea pentru atingerea adusa onoarei va fi o suma modica. Cat? Ei, asta nu va poate spune nimeni inainte de proces (daca va perpeliti, e in regula, data viitoare nu veti mai face click pe "Send" atat de usor).
Este greu de spus daca instanta va aprecia ca fiind insulta si daca ii va acorda daune morale.
Ii poate acord si daune morale foarte reduse.
Desi ar fi ca si cum instanta v-ar invita sa mai insultati asa este in realitate.
Nu va ingrijorati.
Penal sau civil?
jon53
Buna ziua,
Daca intr-un dosar penal nu s-au luat in considerare decat amenintarile iar calomnia si insulta nu, va intreb daca mai sunt sau nu incriminate cele ... (vezi toată discuția)
Amenda civila
radulescum
Buna ziua!As dori sa stiu ce se intampla daca o persoana a primit o amenda civila pt insulta si nu o plateste.Cum poate fi obligat sa o plateasca? (vezi toată discuția)