avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere - implicati cetateni straini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere - implicati cetateni straini

Bunici mei au facut un "contract de intretinere" ( nu contract de vanzare-cumparare cu clauza ) in ianuarie 2008 intre verisoarele mele X si Z,lasandu-le casa si terenurile, in care ele se obliga sa ai intretina,etc...

Verisoarele mele 1. X casatorita cu cetean Iranian Y
2. Z ca satorita cu cetatean Roman M

In contractul de intretinere este specificata starea civila la ambele verisoare.
Beneficiari fiind Verisoara X cu sotul strain si Verisoara Y cu sotul roman.

In Decembrie 2008 verisoara X casatorita cu cetateanul Iranian Y a renuntat la contractul de intretinere ,printr-un alt contract de "cedare" a intretineri fratelui ei ( verisorul meu), afland de la notar ca nu este in regula contractul facut pentru ca implica si cetatean strain.

In trebarea mea, este valabil primul contract?
Daca nu este valabil primul contract, cum de a fost posibil al-2-lea contract?

Cel mai recent răspuns: georgemoto , utilizator 16:40, 16 Noiembrie 2012
Nu, nu este obligatoriu sa aiba cunostinte juridice, treaba reprezentantului de la Asistenta Sociala este sa constate ca batranii si-au exprimat liber acordul pentru instrainare, ca pe contract sunt inscrisi detaliat termenii obligatiei de intretinere, iar pe viitor sa se asigure ca aceasta obligatie este repsectata. Nu e un dosar propriu-zis, persoanele in cauza solicita in scris asistarea de catre reprezentantul Primariei la incheierea contractului.
narcisa_salbatica a scris:

Nu, nu este obligatoriu sa aiba cunostinte juridice, treaba reprezentantului de la Asistenta Sociala este sa constate ca batranii si-au exprimat liber acordul pentru instrainare, ca pe contract sunt inscrisi detaliat termenii obligatiei de intretinere, iar pe viitor sa se asigure ca aceasta obligatie este repsectata. Nu e un dosar propriu-zis, persoanele in cauza solicita in scris asistarea de catre reprezentantul Primariei la incheierea contractului.

1.Sa inteleg ca cei de la asistenta sociala poate sa delege si pe "paznic" ? si batranii sa faca ce spune paznicul de la primarie ? asta este bizar

2.Sa mai inteleg ca cei de la asistenta sociala au obligatia sa verifice starea lor de intretinere si sa fie trecuta la primarie "in vrun registru" ?
Asistentul social are obligatia doar de a se asigura ca batranul stie ce semneaza, adica este in totalitatea facultatilor mintale si constientizeaza ce semneaza, atat.

Batranul nu trebuie sa faca ce spune „paznicul”, el face ce vrea, ca e liber. Asistentul social se asigură doar că bătrânul este constient de ce face.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Nu, nu-l pot delega pe paznic. Exista personal de specialitate in cadrul Directiei (Serviciului) de Asistenta Sociala al Primariei, inspectori si asistenti sociali cu studii si experienta in domeniu. In prealabil, se face o ancheta sociala la domiciliul varstinicilor, se solicita document medical din care sa rezulte ca au discernamant, actele de stare civila pentru batrani si viitorii intretinatori, acte din care sa rezulte veniturile celor care preiau obligatia de intretinere. Inspectorul/asistentul social care se ocupa de toate astea, va asista persoanele la semnarea contractului si va putea, pe viitor, merge la domiciliul varstnicilor pentru a se asigura ca se respecta clauzele din contract.
narcisa_salbatica a scris:

Nu, nu-l pot delega pe paznic. Exista personal de specialitate in cadrul Directiei (Serviciului) de Asistenta Sociala al Primariei, inspectori si asistenti sociali cu studii si experienta in domeniu. In prealabil, se face o ancheta sociala la domiciliul varstinicilor, se solicita document medical din care sa rezulte ca au discernamant, actele de stare civila pentru batrani si viitorii intretinatori, acte din care sa rezulte veniturile celor care preiau obligatia de intretinere. Inspectorul/asistentul social care se ocupa de toate astea, va asista persoanele la semnarea contractului si va putea, pe viitor, merge la domiciliul varstnicilor pentru a se asigura ca se respecta clauzele din contract.

bv , bun raspuns , va multumesc

am ingrosat ce ati scris si ce consider ca e mai important

"domeniul" este juridic, deci ar trebui sa aiba cunostinte juridice acel asistent( inspector) pentru ca sau facute acte legale din pct de vedere juridic, nu medicale

Asistarea a fost facuta de catre viceprimarul comunei, nu stiu daca este legal.

Alte discuții în legătură

Partaj OliviaB OliviaB Am fost casatorita cu un cetatean strain (iranian), in timpul casatoriei am achizitionat un teren pe care am contruit o casa, intrebarile mele sunt: 1. Fostul ... (vezi toată discuția)
Conditiile pentru cumparare teren intravilan cetatean american Informed Informed Buna Ziua, Sotul meu este cetatean american (cu permis de sedere pe 5 ani). Locuim in Romania, deja detinem un apartament si dorim sa ne cumparam teren ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala batrana ingrijita de mine candide candide Sotul meu are in grija legal (cu testament facut la notar) o batrana fara copii in vederea dobandirii casei si terenului dupa moartea acesteia. O ruda de-a ... (vezi toată discuția)