avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită sanctiune executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

sanctiune executor judecatoresc

Buna ziua! Ce sanctiune (disciplinara) poate suferi un executor care deschide un dosar impotriva unui debitor care nu este din circumscriptia curtii de apel unde este inscris executorul? Executarea se face doar pe calea popririi conturilor/salariilor. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
georgel89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 13:54, 19 Noiembrie 2012
orice executare trebuie in prealabil sa fie incuviintata de instanta. in acest caz sanctiunea este respingerea cererii de executare silita pentru necompetenta teritoriala a executorului.
Multumesc de raspuns dar ma refeream la o sanctiune disciplinara data de catre camera executorilor sau Uniune
Buna ziua,

Conform Codului de procedura civila Art. 373 - (1)*) Dacă prin lege nu se dispune altfel, hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care urmează să se efectueze executarea ori, în cazul urmăririi bunurilor, de către executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află acestea. Dacă bunurile urmăribile, mobile sau imobile, se află în circumscripţiile mai multor curţi de apel, este competent oricare dintre executorii judecătoreşti care funcţionează pe lângă una dintre acestea.

Domicilul debitorului este irelevant pentru alegerea executorului, locul unde se va desfasura executarea e esential.

Astfel daca debitorul este salariat la o firma din circumscriptia curtii de apel unde functioneaza biroul executorului, nu e nici o problema. La fel daca exista conturi la banci din acea circumscriptie.

De asemenea daca sunt imobile ce urmeaza a fi executate e obligatoriu sa fie executate de un executor din circumscrisptia curtii de apel unde se afla bunurile.

Daca considerati ca nu se aplica cele de mai sus, puteti face plangere impotriva executorului judecatoresc conform Statutului Uniunii Executorilor Judecatoresti, anume
Art. 55. - (1) Executorul judecatoresc raspunde pentru modul in care isi indeplineste atributiile, disciplinar sau civil, in conditiile legii, regulamentului si ale prezentului statut.
(2) Actiunea disciplinara se judeca de Consiliul de disciplina al Camerei.
(3) Impotriva hotararii Consiliului de disciplina al Camerei partile pot face contestatie, in termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia superioara de disciplina a Uniunii, care judeca in complet de 5 membri.
(4) Hotararea Comisiei superioare de disciplina este definitiva si poate fi atacata cu recurs la curtea de apel in a carei raza teritoriala se afla sediul biroului executorului judecatoresc in cauza.
(5) Raspunderea civila a executorului judecatoresc poate fi angajata, in conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii prin incalcarea obligatiilor sale profesionale.

Statutul UNEJ il gasiti integral pe siteul uniunii.

De asemenea, aveti calea contestatiei la executare, insa inteleg ca nu aceasta posibilitate va intereseaza.

Mult succes,

Dana
danafatol a scris:Domicilul debitorului este irelevant pentru alegerea executorului,

Pentru respectarea procedurii legale de executare silita ,competent in desfasurarea etapelor si procedurii de executare ,este numai executorul judecatoresc responsabil domiciliului debitorului
Nu are competenta in executare bej din Bucuresti pentru executare debitor din alta localitate
Domnisoara Ynocentta,

As aprecia si un text de lege in sustinerea celor expuse.

Legea 188 privind executorii judecatoresti spune, in Art. 7, Executorul judecatoresc are urmatoarele atributii: a) punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii;

Iar Art. 9 spune (1) In cazul prevazut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.

Eu interpretez legea asa cum am spus mai sus, daca dvs. o interpretati altfel va rog sa imi spuneti si mie pe ce baza.

Multumesc,

Dana

Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executori judecatoresti doru533 doru533 Buna ziua.As dori sa stiu daca executorii judecatoresti au o anumita arie de competenta sau sant autorizati pe toata tara.Mai concret ,un executor din ... (vezi toată discuția)
Executare silita Mircea Costache Mircea Costache Buna seara!Am primit o înștiințare de executare silită venită de la un birou din București. Mentionez ca nici eu si nici debitoarea nu avem domiciliul ... (vezi toată discuția)
Executorul tergiverseaza procedura de executare anji anji buna ziua. va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. sunt in urmatoarea situatie: ma aflu , in calitate de creditor, intr-o procedura de executare ... (vezi toată discuția)