avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am sanse sa obtin custodia totala a fiicei mele?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am sanse sa obtin custodia totala a fiicei mele?

Buna ziua,vreau sa divortez de sotul meu,certuri zilnice,nu contribuie la cresterea copilului in varsta de 5 ani,orice gest al copilului il irita,banii ii pierde la jocurile de noroc si alcool,agresiune verbala,intr-o seara ne-a dat afara din casa,a doua zi dupa amiaza sunt chemata la politie pe motiv ca am parasit domiciliul,el a mers si a facut plangere,desi am scris in declaratie cum a decurs totul imi este frica sa nu fiu in dezavantaj la proces,nu doresc nimic din bunuri ce ma intereseaza este sa obtin custodia fetitei mele
doamna gabriela mi-ati spus sa adun probe care sa dimonstreze comportamentul sotului,cum sa fac asta,va rog sa ma ajutati,orice sfat,inca nu imi pot permite un avocat,sunt disperata nu mai suport situatia,astazi dimineata i-a tras o palma peste fata copilului ptr ca nu voia sa manance un colac
Cod civil - Art. 398 - Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Motivele intemeiate pentru care instanta poate acorda custodie unica, pot fi: tatal este alcoolic (de preferinta inregistrat in evidenta medicului de familie), drogat, isi maltrateaza fizic sau psihic copilul (certificat medico-legal si declaratii ale martorilor), abuzeaza copilul, neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti (ex: il lasa inchis in casa, cu sobele aprinse, cat mama este la serviciu si el pleaca....sau interzice sa se duca la gradinita,scoala, medic), sau abuzeaza copilul.

Instanta are nevoie de dovezi (inscrisuri) si marturii (declaratiile martorilor prezenti la evenimente), intrucat nu este suficient doar sa sustineti ca nu este in interesul copilului ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun, ci trebuie sa si dovediti afirmatiile dvs.

Iata exemplu de dovezi:
1. Cand v-a dat afara din casa cu copilul, unde ati plecat? Daca la o prietena, aceea poate fi martor ca v-a gazduit 1 noapte, o zi sau o ora, impreuna cu copilul si i-ati povestit plangand ca ati fost data afara din casa. Obtineti o copie dupa declaratia de la Politie
2. La certurile zilnice, nu a fost de fata niciodata nici un vecin? Daca da, il puteti chema ca martor
3.Copilul merge la gradinita? Daca da, obtineti o declaratie a educatoarei ca Dvs. personal va ocupati de fetita si ca, de ex., uneori micuta era agitata cand a mers la gradi si s-a plans ca tata a lovit-o(de exemplu)
4. Poate aveti niste poze cu taticul beat, sau la birt cum joaca carti, cu bautura la gura.
Martori pot fi nu numai cei prezenti la atrocitati, ci si martori indirecti, carora le-ati povestit comportamentul inadecvat al tatalui minorei.
Pentru a obtine custodia unica, trebuie sa insistati pe raul facut copilului si doar secundar dumneavoastra, se judeca interesul superior al copilului
5 V-ar fi utila o scrisoare medicala de la un medic de neuropsihiatrie infantila sau de la un psiholog, care sa constate afectiuni psihologice ale minorei cauzate de comportamentul inadecvat al tatalui.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
Martonze, utilizator
Da, cumva acolo se situeaza situatia referitoare la custodia unica insa legea se aplica in acest fel doar in cazuri extreme si dovedite.
Doar in cazul in care tatal isi abuzeaza copilul si se dovedeste ati putea obtine custodie unica.
Persoanele care cunosc imprejurarile legate de comportamentul tatalui din povestirile mamei, acei martori indrecti, nu vor fi luati in considerare de instanta, chiar daca eventual vor fi audiati. Puteti pierde astfel o proba pretioasa.

Martor este persoana care percepe direct, prin propriile simturi, unele evenimente, comportamente cu valoare probatorie in speta dvs etc. Nu din auzite....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate obtine custodie unica? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)
Custodie unica giulya93 giulya93 buna seaara sunt in proces cu fostul concubin pentru custodia copilului de 3 ani.se poate sa obtin custodie unica sau comuna ?adica daca tatal este un betiv si ... (vezi toată discuția)