avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ce solutii sunt ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ce solutii sunt ?

Buna seara,

Ma lovesc de urmatoarea situatie :
- SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai putin relevant intrebarii mele);
- salariatul ridica de la SC X SA suma de bani stipulata in dispozitia de plata ;

Nelamuririle mele sunt urmatoarele :
1. In ce conditii poate solicita SC X SA salariatului returnarea sumei de bani incasata prin acea dispozitie de plata ?
2. Refuzul salariatului de a returna aceasta suma de bani, primita prin dispozotie de plata de la SC X SA, poate fi considerata DELAPIDARE ?

Rog parerile dvs. urgent ! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:53, 28 Noiembrie 2012
Gabrielle Monique a scris:

Retinerea din salariu se putea face numai pe baza unui angajament scris al acestuia. Altfel legea obliga angajatorul sa il dea in judecata pentru a-si recupera sumele acordate ca avans.

Care lege, va rog ?

Tot ce stiu sigur :
- SC X SA in decursul a trei luni i-a dat salariatului in baza a 10-12 dispozitii de plata(pe care era inscris scopul :avans, pur si simplu) suma de aproximativ 12.000 lei;
- dupa o saptamana SC X SA emite Dezie de Incetare a CIM-ului salariatului acuzandu-l pe acesta de delapidare ;
- dupa inca o saptamana SC X SA depune o plangere penala impotriva salariatului pentru delapidare ;
- salariatul se considera nevinovat, el primind banii prin dispozitii de plata si nu si i-a insusit fara stire societatii ;
- salariatul considera ca SC X SA ar fi putut cel mult sa-l de-a in judecata in Civil pentru recuperarea banilor platiti salariatului in baza dispozitiilor de plata .
Art. 254 din Codul Muncii:

Raspunderea salariatului
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 256 - Restituirea sumelor nedatorate si bunurilor necuvenite
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Daca salariatul trebuia sa faca o plata cu acei bani pe care nu a facut-o eu nu o vad ca pe o delapidare, dar ar putea fi si delapidare.
Dupa parerea mea ar putea fi vorba de un abuz de incredere mai degraba.

Puteti face insa plangere penala si sa face incadrarea juridica organul judiciar.

Ce trebuia sa faca cu acei bani salariatul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este delapidare ? nimar nimar In urmatoarea situatie : - SC X SA in decursul a trei luni i-a dat unui salariat, in baza a 10-12 dispozitii de plata(pe care era inscris scopul :avans, pur ... (vezi toată discuția)
Care este/sunt efectul/ele juridic/e ale unei dispozitii de plata ? nimar nimar SC X SA emite o Dispozitie de Plata catre caseria proprie pentru plata unei sume drept avans unui salariat al sau . Este semnata si bani sunt predate ... (vezi toată discuția)
Imprumut sc -administrator haiducu haiducu administratorul unei sc poate lua in nume personal un imprumut din sc si sa-i returneze prin rate lunare ? daca da ce documente trebuie sa faca? (vezi toată discuția)