avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare casa catre o alta persoana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare casa catre o alta persoana

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Am 30 de ani si detin un imobil (casa) cu acte de proprietate. Imobilul nu este ipotecat, nu este sub niciun litigiu etc etc. Doresc sa cedez acest imobil unei alte persoane, astfel incat proprietarul casei sa nu mai fiu eu. Care este cea mai simpla metoda prin care se poate face asta ? Se poate face prin vanzare cumparare pe o suma simbolica (1 ron, 1 euro etc) ? De testament sau altceva de genul asta nu se pune discutie. Sau se face doar la notarit schimbul de proprietar (eventual platind doar taxele notariale) ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriana rusateanu , utilizator 17:31, 28 Noiembrie 2012
Daca este vorba de a va pune la adapost casa, contra unor executii silite/despagubiri/etc. cautati un avocat foarte bun, pentru ca treaba trebuie facuta ca un ceas elvetian. Altfel, instanta v-a invoca ca v-ati pus la adapost propietatea, cu buna stiinta de ceea ce ar urma sa se intample, si va anuleaza tranzactia.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
ContSters128789, utilizator
Solutia este donatia. Dar atentie, donatia poate fi contestata. Mergeti la un notar. Succes.
Cel mai in-atacabil act pe care il puteti face este unul de vanzare-cumparare insa acesta necesita niste taxe adica in afara taxelor notariale care sunt de 1,5- 3 mil lei vechi va trebui sa platiti statului (vi se retin direct de catre notar) procente de 2-3 % din valoarea tranzactiei sau din minimul afisat pe perete la notar pt categoria de locuinta detinuta (suprafata, zona etc). Eu pentru apart cu 2 camere in provincie am platit statului 35 mil lei. Aici sunt alte discutii: daca l-ati dobandit de mai mult de 3 ani platiti 2% iar daca l-ati dobandit acum mai putin de 3 ani platiti 3% din valoarea declarata dar nu mai putin decat valoarea din catalogul notarului.
Donatia nu va fereste de atacarea ei de catre persoanele interesate.Fiind tanar solutia testamentului iasa din discutie.
Dar sincer acum, nu va inteleg de ce trebuie sa scapati de o casa cand altii omoara pentru a avea una.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
aprov1961, utilizator
Acele procente (2 % sau 3 %), aplicate in functie de data dobandirii (raportata la un prag de 3 ani) se refera la impozitul platit de vanzator pe venitul realizat din transferul dreptului de proprietate. Grila notariala se refera doar la onorariile notarilor si prevede, intr-adevar, de la act la act, limite minime sub care nu se poate cobori.
Ellaw ai dreptate insa acele grile notariale sunt luate a referinta si pentru pretul tranzactiei (vorbesc de referinta minima) deci vor influenta si acei 2-3% platiti statului. Eu am mostenit un apatament in oras de la socrii mei care s-au pensionat si s-au mutat la tara si de teama acelor impozite ce trebuiesc platite statului nu am facut nici dupa 10 ani acte de vanzare cumparare pentru acesta desi socrii au insistat de mai multe ori.Prefer sa locuiesc in apart care este pe numele lor decat sa platesc atat. Si pentru ca sotia mea mai are o sora ne-am gandit ca donatia e atacabila.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare anca1898 anca1898 Buna ziua. Doresc sa cumpar de la unchiul meu o casa la tara evaluata dupa grilele notriale in jur de 5o de mii de euro. Deoarece l-am ajutat mult si nu i-am ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Valoarea actelor notariale DianaLL DianaLL Buna ziua ! Aveti idee unde as putea gasi pe net grilele de evaluare a imobilelor? Zilele astea vreau sa fac acte de vanzare-cumparare a casei parintilor ... (vezi toată discuția)