avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat

:)Buna Seara,

Am nevoie de niste informatii sau mai bine zis sfaturi,sunt asociat intr-o firma cu raspundere limitata iar asociatul meu vrea sa se retraga din firma.Care sunt pasii sau care sunt procedurile care trebuie urmate in cazul asta,cum se impart bunurile sau investitia facuta de amandoi in mod egal.Precizez ca firma este deschisa de un an de zile.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: askator , utilizator 10:44, 8 August 2010
florinturlete a scris:
Cu privire la patrimoniul societati acesta trebuie evaluat in bani si cel care iese din societate va primi contravaloarea patrimoniului cedat in functie de procentul detinut in societate.

La cesiune nu se face nicio impartire a patrimoniului. Cedentul primeste pretul pe partile sociale si nimic mai mult (evident, pretul poate fi mai mare in functie de valoarea societatii).

Retragerea din societate este cu totul altceva. Ea poate avea loc prin acordul asociatilor sau in instanta, si implica automat despagubirea celui care se retrage:

Art. 226 - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:

a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;

b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.


Pentru situatia cesiunii actele necesare sunt descrise aici: [ link extern ]
Daca se face retragerea amiabila, actele vor fi in mare aceleasi, dar nu va exista contract de cesiune.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
In cazul cesiunii partilor sociale cat si in cazul retagerii, pentru o despagubire justa, asociatul care iese din societate primeste de regula contravaloarea reala a partilor sociale cedate.
Ex.
valoarea patrimoniului : la nr. de parti sociale = valoare patrimoniala/ parte sociala
De regula patrimoniul societatii este mai mare decat capitalul social.
Cum alt fel se stabileste ,, valoarea societatii"?. Acesta este un calcul simplu fara a pune in calcul si alte elemente.
In cazul cesiunii nu e despagubire, e pret, care desigur se stabileste prin negociere. In cazul retragerii nu e nicio negociere si nicio concesie la mijloc.
situatie: societatea nu are capital (bani). patrimoniul depaseste foarte mult capitalul social. (ex: capitalul social este 10.000 RON iar firma detine un imobil care se poate evalua la 300.000 euro). in caz de retragere ce se intampla? asociatul minoritar retras ... primeste n x 10.000 RON? Iar daca nu , si se face o evaluare si asociatul ramas refuza sau pretinde ca nu are de unde plati, si nici firma nu are de unde ce se intampla?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Patrimoniul srl dupa cesiune? mihai_34 mihai_34 Buna ziua, Un Srl cu 2 asociati 50% 50%, capital social 200lei. Unul dintre asociati a cesionat paritle sociale (in val de 100lei) unei alte persoane, totul ... (vezi toată discuția)