Sa zicem ca X da mita unui prieten din copilarie,ajuns functionar public,pentru a-i urgenta eliberarea unui certificat de urbanism!Se organizeaza un flagrant,in care Y este surprins cum primeste el mita de la X,o suma de 2000 de ron.Inculpatul Y,in aparare,zice ca acea suma de bani nu reprezinta mita,ci o transa dintr-o datorie mai veche pe care o avea partea vatamata X la el si depune si un contract de imprumut la dosarul de urmarire penala.Partea vatamata declara ca datoria nu a fost restituita,acel contract de imprumut avand o scadenta ulterioara,ca nici nu intentiona sa ii returneze datoria pana la scadenta contractului,astfel ca acei bani pe care i-a dat reprezinta intr-adevar mita pentru un certificat de urbanism.Cum pot eu convinge instanta ca intr-adevar banii pe care i-am dat reprezinta mita si nu o parte din datoria cea veche???
Exista interceptari sau inregistrari ambientale la dosarul cauzei pentru a se dovedi ca este mita si nu restituire a unui imprumut?
Pe baza de proba se stabileste dincolo de orice dubiu ca fapta constituie infractiune.
Daca e vorba doar de un denunt si nimic altceva existand si un contract de imprumut nimic nu contrazice ca a primit acei bani cu titlu de restituire a imprumutului.
Daca nu exista un contract de imprumut ar fi fost mai dificil sa se apare fiind gasit cu acei bani la el insa putea chiar el sa primeasca un imprumut de la denuntator.Adica o situatie inversa.
Pe de alta parte, dupa parerea mea se poate ajunge la o amenda administrativa intr-o astfel de situatie si nu ar mai exista un proces in fata unei instante de judecata penala.
In "procesul" nostru nu exista astfel de interceptari...ci doar acel "flagrant" cand a fost prins cu plicul in mana!Trebuie mentionat ca cel care a oferit mita s.a autodenuntat,dar nu stiu acum ce as putea sa zic in fata "instantei" ca sa conving ca fost mita si nu o parte din vechea datorie.
Denuntatorul putea sa se autodenunte tocmai ca sa scape de datorie si faptul ca s-a gasit un plic cu bani nu inseamna mai nimic concludent.
Procurorii nu lucreaza asa si scenariul de la procesul dvs. este total ireal.
Este un caz in care apararea ar face zob acuzarea.
Este un caz in care nici nu s-ar ajunge la o judecata.
Daca ati fi amabil sa imi puteti da cateva indicii despre cum apararea ar putea face zob acuzarea...v-as fi tare recunoscatoare!Adica am nevoie de idei concrete,despre ce anume s-ar putea invoca in asa-zisul nostru proces.