avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire din concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire din concubinaj

buna ziua. va rog, am o nedumerire...eu am trei case si doua masini proprietatea mea, si un copil din prima casatorie. in prezent traiesc in conclubinaj de 12 ani.ea are un copil tot din prima casatorie care acum este casatorit la casa lui.as vrea sa stiu daca dupa moartea mea ,ei, conclubinei o sa-i revina o parte... ceva din bunurile mele mobile si imobile,daca exista vreo lege in sensu acesta, referitoare la relatia de conclubinaj. va multumesc .
procmarci a scris:

Il sfatuiti cum sa faca SA LASE MOSTENIRE concubinei..
Eu din enuntul problemei nu am simtit ca asta vrea, ci mai degraba se teme de vreo lege care sa-i diminueze mostenirea copilului lui.
Nu exista aceasta prevedere legala, este un mit care circula cum ca dupa ...x... ani de concubinaj , concubinul supravietuitor mosteneste ceva dupa defunct.
Cred ca asta era intrebarea userului.
...................

Acelasi lucru am inteles si eu.

@strimbeanu mihai
"De ce traiti in păcat.Casatoritiva si faceți un contract prenuptial si atunci stati linistit.
Sa dea Domnul sa traiti mult si bine dar deobicei dupa moarte mai apare cate un document care poate-i va aduce numai neplaceri copilului dumneavoastră .
Cate nu se întâmpla dupa moarte...."

Unde este pacatul?
Pacat este sa te casatoresti cu un simplu DA, intr-un minut, in fata ofiterului starii civile si sa nu poti divorta decit dupa 2-3 ani de procese si cu un psihic devastat.
Pacat este sa fi casatorit cu acte si, dupa o anumita perioada de timp, sa fiti ca doi straini care doar impart un acoperis, impart cheltuielile traiului in comun si-si cresc copiii pe care-i au.

Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
livis, utilizator
Domnul meu, sper ca sunteti intr-un bun raport cu partenera D-voastra ...Femeia cu care impartiti si bune si rale de 12 ani. Daca astfel stau lucrurile si va ingrijoreaza soarta Doamnei in cazul in care, Doamne fereste! , veti pleca inaintea Ei si, desigur, stiti ca Legea nu i-ar acorda nimic, lasand-o ..in bataia vantului, singura formula "juridica" ar fi sa-i VINDETI Doamnei - simbolic - macar apartamentul in care locuiti...sau altul... Eventual si altceva. D-voastra stiti care este starea materiala a Doamnei in raport cu cea a fiului. Trebuie sa stiti ca un simplu testament poate fi contestat de fiul D-voastra, ca mostenitor rezervartar.In rest, sper ca D-voastra sa luati decizia cea mai buna, in sensul de cea mai corecta din punct de vedere MORAL...D-voastra stiti, sper, cine ce merita....Doamne ajuta !
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
Lidia2012, utilizator
buna seara imi permit sa vin si eu cu intrebarea,daca bunurile proprii avute in perioada concubinajului trec si in posesia si celuilalt sot daca acestia se casatoresc legitim?
daca am achizitionat un apartament prin credit in cazul meu prima casa fara a avea un codebitor eu avand salariul care mi-a permis acest lucru nefiind casatorita legitim dar fiind impreuna de mai mult timp avand si un copil impreuna ,acesta (concubinul)poate avea vreun drept asupra acestui apartament?
Stimata Doamna. Revin la aspectul MORAL...Va iubiti ? Simtiti ca El este omul cu care veti cladi o casnicie?.... Stiu: va intereseaza aspectul juridic....Atunci, iata: Ati achizitionat un ap. prin credit "prima casa". Asadar, ati dat un avans. Ati platit deja si cateva rate. Dar, nu l-ati achitat integral. Daca va casatorirti, ACEASTA cota va va fi recunoscuta, ca proprietate exclusiva. Restul, in ideea ca viata nu este chiar "rose" si veti ajunge la un divort....va fi considerat "bun comun", daca nu veti face alta intelegere prenuptiala. Ceea ce noul Cod Civil prevede. Altfel, va casatoriti, veti contribui amandoi si....va doresc viata fericita pana la adanci batraneti ! Oricum, ceea ce ati achitat inainte de casatorie va apartine in exclusivitate. Sper sa va fi fost de ajutor. Noapte buna!
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Lidia2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Doua persoane locuiesc împreună 38 de ani,dar nu sunt căsătoriți.nu ... adrianadeutsch adrianadeutsch Doua persoane locuiesc împreună 38 de ani,dar nu sunt căsătoriți.Nu au copii împreună doar el având un copil din prima căsătorie. Locuință in ... (vezi toată discuția)
Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună ... Breje Florica Breje Florica Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună de foarte mulți ani , am hotarat sa ne facem casă împreună, pe actele cumpărare a ... (vezi toată discuția)