avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire din concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire din concubinaj

buna ziua. va rog, am o nedumerire...eu am trei case si doua masini proprietatea mea, si un copil din prima casatorie. in prezent traiesc in conclubinaj de 12 ani.ea are un copil tot din prima casatorie care acum este casatorit la casa lui.as vrea sa stiu daca dupa moartea mea ,ei, conclubinei o sa-i revina o parte... ceva din bunurile mele mobile si imobile,daca exista vreo lege in sensu acesta, referitoare la relatia de conclubinaj. va multumesc .
buna seara imi permit sa vin si eu cu intrebarea,daca bunurile proprii avute in perioada concubinajului trec si in posesia si celuilalt sot daca acestia se casatoresc legitim?

raspunsul este nu, bunurile proprii nu devin comune daca va casatoriti.

daca am achizitionat un apartament prin credit in cazul meu prima casa fara a avea un codebitor eu avand salariul care mi-a permis acest lucru nefiind casatorita legitim dar fiind impreuna de mai mult timp avand si un copil impreuna ,acesta (concubinul)poate avea vreun drept asupra acestui apartament?

Si la aceasta intrebare, raspunsul e nu, bunul nu va deveni comun nici daca ramaneti concubini, nici daca va casatoriti. In ambele cazuri, sotul/ concubinul va avea un drept de creanta pt perioada in care platiti rate impreuna in masura in care dovedeste ca ati achitat rate impreuna. Diferenta e ca pe timpul casatoriei nu curge un termen de prescriptie, pe cand in concubinaj, da- adica daca va da azi 100 de euro pt rata, nu ii poate pretinde inapoi peste 5 ani.

@linnky, daca va e grija ca va mosteneste concubina, raspunsul este nu, nu va mosteneste , copiii dvs vor imparti egal ce ramane dupa dvs
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Concubinul nu are drept la mostenire.
Depinde insa daca concubinii au avut o contributie la dobandirea bunurilor respective.
Este o situatie foarte dificila pentru concubinul care ramane in viata pentru ca procesul ar fi foarte complicat.
Daca doriti puteti face un testament la concubin.
Copii concubinului nu au nici ei drept la mostenire.

In astfel de incurcaturi se pot insa judeca oncubinii cu copii defunctului daca se pretind anumite drepturi.
:ban:Avertisment moderator!

Către cei ale căror în a căror sfaturi se analizează moralitatea concubinajului.

Stimați forumiști,

Vă rog să vă limitați la sfaturi care să aibă în vedere aspectele juridice ale întrebării postate.

Avocatnet este un forum care dorește să creeze o interfață între justițiabili și profesioniști, ca atare, nu problemele de ordin moral ale concubinajului se pot discuta pe secțiunea de Drept Civil a forumului, ci rezolvările juridice ale speței arătate.

Vă mulțumesc,
Moderator,
Andrei Grigoriu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua persoane locuiesc împreună 38 de ani,dar nu sunt căsătoriți.nu ... adrianadeutsch adrianadeutsch Doua persoane locuiesc împreună 38 de ani,dar nu sunt căsătoriți.Nu au copii împreună doar el având un copil din prima căsătorie. Locuință in ... (vezi toată discuția)
Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună ... Breje Florica Breje Florica Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună de foarte mulți ani , am hotarat sa ne facem casă împreună, pe actele cumpărare a ... (vezi toată discuția)