buna seara imi permit sa vin si eu cu intrebarea,daca bunurile proprii avute in perioada concubinajului trec si in posesia si celuilalt sot daca acestia se casatoresc legitim?
raspunsul este nu, bunurile proprii nu devin comune daca va casatoriti.
daca am achizitionat un apartament prin credit in cazul meu prima casa fara a avea un codebitor eu avand salariul care mi-a permis acest lucru nefiind casatorita legitim dar fiind impreuna de mai mult timp avand si un copil impreuna ,acesta (concubinul)poate avea vreun drept asupra acestui apartament?
Si la aceasta intrebare, raspunsul e nu, bunul nu va deveni comun nici daca ramaneti concubini, nici daca va casatoriti. In ambele cazuri, sotul/ concubinul va avea un drept de creanta pt perioada in care platiti rate impreuna in masura in care dovedeste ca ati achitat rate impreuna. Diferenta e ca pe timpul casatoriei nu curge un termen de prescriptie, pe cand in concubinaj, da- adica daca va da azi 100 de euro pt rata, nu ii poate pretinde inapoi peste 5 ani.
@linnky, daca va e grija ca va mosteneste concubina, raspunsul este nu, nu va mosteneste , copiii dvs vor imparti egal ce ramane dupa dvs