avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... varsat pensionare sofer profesionist
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

varsat pensionare sofer profesionist

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Care este varsta legala de pensionare pentru un sofer profesionis? Persoana in cauza este angajat la o firma de curierat iar pe contractul individual de munca este trecut ca sofer. Astept raspunsul Dvs. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 4 Februarie 2009
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati.Stagiul comlpet de cotizare este de 35 de ani pentru barbati, iar stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani.
Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I si II de munca in baza prevedereilor legale beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare.

Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la pensie aticipata andreeanegurescu andreeanegurescu am 54ani si4luni si vechime 34ani-pot iesi la pensie -nu mai lucrez de 3luni-care este procedura de urmat-documente-si ce inseamna financiar pensie anticipata (vezi toată discuția)
Condiile pensionarii anticipate la barbati ondina_onutz ondina_onutz Un barbat de 62 de ani ,cu o durata de cotizare de 19 ani se poate pensiona anticipat ? In cazul afirmativ, va beneficia de asistenta ( asigurare) medicala ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? elennna elennna Buna ziua. Sunt nascut la data de 15 noienbrie 1955. Am o vechime in munca de 40 de ani. Am grupa 1 in proportie de 50% (21 de ani si 8 luni). Cand as putea ... (vezi toată discuția)