avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somajul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somajul

Pentru mine este ceva neclar in legatura cu aces subiect. Daca firma pleaca/restructureaza si ni se dau salarii compensatorii din care putem trai lejer sa zicem peste 5-6 luni, daca dupa acele 6 luni cer somaj se mai acorda ? sau l-am pierdut pentru tot restul vietii?

Am inteles ca somajul in functie de cotizatie poate fii maxim 12 luni pt tot restul vietii?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 8 Iulie 2013
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj de cate ori indepliniti conditiile legale:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Asadar in cursul activitatii (pana iesiti la pensie) putyeti sa bene3ficiati de indemnizatie de somaj de fiecare data cand indepliti conditiile legale pentru aceasta.

3. In cazul dvs.:
- daca ati fost salariat la stat si ati fost concediat si primiti salarii compensatorii lunar, in baza legii, atunci puteti beneficia de indemnizatie de somaj dupa ce se termina plata salariilor compensatorii (dar trebuie sa mergeti acum la Agentia de Somaj sa va inregistrati);
- daca ati fost salariat in sectorul privat si ati primit salariile compensatorii veti primi indemnizatie de somaj de la data concedierii (si in acest ca ztrebuie sa va inregistrati imediat la Agentia de Somaj).
Daca noi la firma avem un Contract Colectiv de Munca inregistrat la ITM valabil pana in Iunie 2013 unde precizeaza ca un angajat va primii salarii compensatorii in functie de vechime, angajatorul cand inchide departamentul in romania poate ocoli sa plateasca acele salarii compensatorii cand ne da preavizul/concedierea? Ne-a oferit niste alternative ca locuri de munca dar cu mult sub situatia noastra si s-au refuzat.
1. Angajatorul trebuie, este obligat, sa respecte prevederile din CCM aplicabil unitatii.

2. Daca nu o face sesizati mai intai ITM si apoi il puteti da in judecata pe angajator.

3. Daca vi se desfiinteaza locurile de munca prevazute in CIM nu sunteti obligat sa acceptati alte locuri de munca propuse de angajator.
Si aceste salarii compensatorii ar fii neimpozitabile? Ma refer daca angajatul lua ex 1500 ron net salariu compenatoriu va fii la fel sau acea valoare se va impoizita?
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Srb, utilizator
Salariile compensatorii sunt impozabile.

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj szellm szellm Salut, sunt mamica in CCC , pe data de 3.09.2012 trebuie sa ma intorc la servici, insa am aflat ca postul meu s-a desfiintat, as dori sa stiu daca am dreptul ... (vezi toată discuția)
Preaviz + ajutor somaj lumi1967 lumi1967 Buna ziua, In cazul in care primesc un preaviz de disponibilizare pe baza restructurarii postului din motive de reducere a activitatii motivata de scaderea ... (vezi toată discuția)
Cic-reintoarcere job-preaviz-somaj bb_yasmi bb_yasmi buna ziua acum 2 zile am terminat cei 2 ani de cic. am mers la job unde mi-au sugerat sa imi iau concediu medical pana pe 7 decembrie cand vor face un rand ... (vezi toată discuția)