avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri proprii - bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri proprii - bunuri comune

Conform Art. 31 :
Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

Ce se intelege prin "bunuri" ? Doar bunuri imobile ( teren,apartament,cladiri/spatii etc ) ?
Daca la bunurile imobile se poate proba intrarea in posesie a bunului inainte de casatorie , la bunurile mobile ce procedura se aplica ?

Se face inventar intre soti la notar inainte de casatorie ?
Se poate proba cu factura de cumparare/bonul fiscal ?

Daca bunul imobil/mobil a fost dobandit inainte de casatorie,platit integral , ar mai fi o cale de atac asupra impartelii bunurilor in caz de divort ?

Daca unul din soti este singur la parinti ( nu mai are frati ), in cazul decesului parintilor , bunurile ramase de la parinti devin bunuri comune sau devine bunul propriu prin succesiune urmasului singur la parinti ?

Daca urmasul mai are frati , si parintii decedeaza , bunurile se vor imparti doar intre frati , sau vor avea deptul la bunurile parintilor si sotii/sotiile fratilor ?

Inainte de casatorie se poate face contract prenuptial la notar public , sau contractul prenuptial este nul in Romania ?

Daca , contractul prenuptial este nul in Romania, inseamna ca in tarile unde ii valabil , prevede ca bunurile inainte de casatorie vor deveni bunuri comune dupa casatorie ?
Adica , ce rost mai are un contract prenuptial , daca ii stipulat explicit si clar , ca bunurile dobandite inainte de casatorie nu vor deveni bunuri comune in urma casatoriei .

Indiferent de quantumul/valoarea bunurilor dobandite inainte de casatorie , se poate cumva ataca partajarea acestor bunuri in cazul unui divort ?

Exemplu concret : In urma divortului raman copii la unul dintre soti , partea la care raman copiii va putea cere cumva sa primeasca o parte din bunuri celuilalt sot ( care are bunuri proprii ) , motivand ca are nevoie de bunurile respective pentru a putea creste copii rezultati in urma casatoriei ?

Sau indiferent de ce se intampla , bunurile proprii, dobandite inainte de casatorie , nu se pot ataca in nici un fel ?


Daca unul din soti ( singurul urmas la parinti ) , in timpul casatoriei , vrea sa "triseze" , sau sa-si puna la adapost ceva bun , si nu vrea sa-l "faca" bun comun , poate sa cumpere bunul respectiv pe numele parintilor (daca are incredere in parinti ) , iar in cazul asta va deveni doar bun propriu ( va fi pus la "adapost" , iar sotul/sotia nu va avea nici un drept la bunul respectiv , chiar daca ii cumparat in timpul casatoriei ) .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator

1.Cand a aparut Noul Cod Civil ( NCC ) , in anul 2011 ?
2.Pana atunci bunurile dobandite inainte de casatorie deveneau bunuri comune in urma casatoriei ? Adica in urma divortului erau supuse partajarii, chiar daca erau dobandite inainte de casatorie ?
3.Cum se numeste exact Noul Cod Civil si unde il gasesc ( adica ce articole si legi contine NCC ) ?


Concluzia ii : bunurile dobandite inainte de casatorie nu vor deveni bunuri comune in urma casatoriei ( chiar dupa 5 ani , 10 ani , 20 ani etc ) .
Bunurile mostenite de la parinti , nu vor deveni bunuri comune intre soti , doar intre mostenitorii legali .
Stimate domn/doamna pai ne am racit gura de pomana pana cum....d c nu cititi cu atentie...

1.NCC a intrat in vigoare la 1 oct 2011!
2. Nuuuuuuuu!! V am mai spus bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii!!!! Ati citat in Codul familiei care era in vigoare pana la data de 1 oct. 2011! Apoi v am spus ca acel Cod al Familiei a fost abrogat si prevederile se gasesc in NCC.insa dispozitiile care se refera la ce ati intrebat adica la bunurile dobandite inainte de casatorie sunt aceleasi!
Deci NU SUNT BUNURI COMUNE CELE DOBANDITE INAINTEA CASATORIEI, indiferent de perioada de dinainte sau dupa NCC.
3. Aveti computer....cautati pe celebrul GOOGLE. Sau aici pe site dati cautare.

Concluzia asta ii intr adevar!:)
Joha a scris:

Scuzati ma dar pana la urma care este nelamurirea dvs?!


Nelamurirea mea ? Vroiam sa stiu daca nu cumva sint "chichite"/"smecherii"/"interpretari" ale legii , de a considera bunurile dinaintea casatoriei , bunuri comune in urma casatoriei .

Adica : contractul prenuptial este valabil in Romania sau nu-i recunoscut de Instanta ?

Daca , contractul prenuptial ii NUL , inseamna ca in Romania nu se fac contracte prenuptiale, fiindca NU-I valabil .


In alta ordine de idei , bunurile mobile inainte de casatorie , cum le inventariezi ( diplomat ) , adica fara mare tam-tam ?
Cum dovedesti tot ce ai avut inainte de casatorie, cu ceea mai mare discretie posibila ?


In mod normal factura la bunurile de valoare ar trebuie sa fie acceptata ca si dovada a dobandirii bunului ( ma refer la bunuri mobile de valoare : masina , mobila etc )
In cazul in care factura ii aceptata ca si dovada a intrarii in posesie a bunului , nu trebuie facut nici un inventar la notar .


Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Parca avem dialogul surzilor..

Pai nu v am spus de conventiile matrimoniale! Aea sunt acele contracte prenuptial sa zicem ....sau contrat de mariage...etc....
Insa se pot schimba in timpul casatoriei dupa trecerea unui an de la incheierea celei anterioare.
Conventiile matrimoniale vizeaza adoptarea sau schimbarea de regim matrimonial.
Sunt trei regimuri cel al comunitatii de bunuri unde bunurile sunt in devalamasie si care a fost si pana acum ...al doilea regim al separatiei de bunuri in care bunurile sunt fie proprii fie pe cote parti stabilite d soti la achizitionarea lor si al treilea cel conventional, in care sotii stabilesc care bunuri sunt proprii care comune!
Inventarul bunurilor mobile se face pe baza de declaratie a viitorilor soti.

V rog frumos sa cititi tot topicul cap coada cu atentie pentru ca aveti raspunsurile la toate intrebarile puse de dvs!
Am inteles . Ma scuzati pentru intrebarile repetate .
Contract prenuptial = Conventie matrimoniala !!!
Aceeasi marie cu alta palarie :)

Editat de moderator simonette12- motiv.pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod civil sotul are drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite? magdalenamatei magdalenamatei In caz de divort sotul are vreun drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite de ea conform noului cod civil? (vezi toată discuția)