@tibiolah, eu nu cred ca punctul b ) e in continuarea punctului a). Sunt situatii diferite, fiecare punct expune fiecare caz in parte , fie a, fie b, fie c.. iar pt fiecare caz e necesar cate un act . In opinia mea, chiriasul dvs se afla in in care ar fi avut nevoie de acord pentru stabilirea domiciliului.
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă de primire în spaţiu a găzduitorului, însoţită de actul de proprietate al acestuia, pentru persoanele care solicită schimbarea domiciliului la o altă persoană fizică;
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.
Eu ma uit doar la pct a), aici nu cadem de acord.. ce inseamna acte privind titlul locativ ?
"Actele incheiate in conditiile de validitate prevazute legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ, sunt actele care respecta prevederile Codului Civil si ale Legii 114/1996 cu modificarile ulterioare".
Din aceasta categorie fac parte contractul de vanzare-cumparare, de donatie, de schimb, de partaj voluntar, de comodat, de intretinere sau renta viagera, de inchiriere, certificat de mostenitor, hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, extras de pe cartea funciara, contract de construire insotit de procesul-verbal de predare-primire a locuintei...
Da, de inchiriere, insa e vb de inchiriere din fondul locativ de stat, sau de la persoana juridica sau si de la persoana fizica incheiate pe perioada nedeterminata. .
Una din conditiile de validitate e si consimtamantul. Daca ofiterului de la evidenta persoanelor interpreteaza ca omul ce inchiriaza un imobil pe o perioada de un an, isi da consimtamantul ca respectivul chirias sa-si stabileasca domiciliul la el in casa pe 10 ani, ii va face carte de identitate, daca interpreteaza cum ar fi corect ( in opinia mea) ca proprietarul si-a dat consimtamantul pe perioada contractuala, ii va face resedinta la acea adresa pe un an. ( daca intre timp ii expira buletinul, isi va face carte de identitate provizorie).
Avand in vedere ca " Domiciliul reprezintă locuinţa la care titularul are locuinţa principală şi statornică ", nu cred ca poate fi interpretat de ofiter ca acel chirias are o locuinta statornita avand un contract de inchiriere pe un an.
sunt si altii de parerea mea, iar alti nu
[ link extern ] #
pe site-ul evidentei populatiei oradea scrie :Dovada adresei de domiciliu şi de reşedinţă se poate face cu contractul de închiriere încheiat în condiţii de validitate, fără a se mai solicita declaraţia proprietarului spaţiului de locuit; insa mai sus scrie : contractul de închiriere (locaţiune) care are ca obiect un imobil tip locuinţă, din fondul locativ de stat;
pe site-ul evidentei populatiei sibiu :Contract de inchiriere (locatiune) a locuintei:
-din fondul locativ de stat; in acest caz, solicitantul trebuie sa figureze fie la rubrica "Titularul contractului de Inchiriere", fie la rubrica "Persoane care locuiesc impreuna cu titularul contractului de inchiriere"
- proprietate a unei persoane juridice;
[ link extern ]
brasov zice ca accepta si contracte incheiate cu persoane fizice:
[ link extern ]
neamt zice de inchiriere, dar nu specifica asa ca se presupune ca accepta orice contract de inchiriere legal intocmit
[ link extern ]
la iasi zice de titularul spatiului.. nu stiu daca un chirias se cheama ca-i titularul spatiului.
[ link extern ]
Cand proprietarul merge si da acea declaratie de luare in spatiu, isi asuma si un eventual proces de evacuare in caz ca se razandeste si vrea sa isi retraga acordul.
Daca e vb ca acel chirias sa-si stabileasca acel domiciliu la acea adresa in baza contractului de inchiriere pe un an, tot in baza acelui contract ar trebui sa merga proprietarul dupa terminarea anului si sa zica la evidenta populatiei ca acela nu ii mai e chirias, deci nu va mai avea domiciliul acolo. Cei de la evidenta il vor trimite la plimbare.. inspre instanta, ceea ce nu-i corect.
cred ca se interpreteaza dupa cum e mai comod, unii isi iau masuri de prevedere cerand expres acordul proprietarului.
Daca sunt si autoritati care interpreteaza diferit acel punct a, dati-mi voie sa am o parere diferita de cea a colegilor mei si nu pt ca n-as crede ca un contract n-ar fi un act incheiat in conditii de validitate, ci pt ca prin contractul de inchiriere pe o perioada scurta de timp, proprietarul nu-si da consimtamantul sa-l ia pe chirias in spatiu pe 10 ani, iar pt ca nu exista posibilitatea ca evidenta populatiei sa-ti anuleze carte de identitate cat nu mai ai de fapt domiciliul la adresa, ar trebui sa fie mai reticenti cand e vb de stabilire domiciliu intr-un spatiu pe care nu esti proprietar.