avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si consimtamantul proprietarului)

Intrebare: Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ani (2006), pentru o durata de un an, prelungit anual cu acte aditionale tot pe cate un an, poate sa-si preschimbe cartea de identitate cu domiciliul pe adresa spatiului inchiriat, fara acordul/declaratia de primire in spatiu al proprietarului? Daca da, in ce alte conditii, intrucat in conformitate cu prevederile OUG 97/2005 republicata in 2011, Capitolul IV - Domiciliul si resedinta, in Art. 28 se precizeaza ca:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Rivka , utilizator 16:28, 24 Septembrie 2022
Ziceti asa pt ca sunteti de aceesi parere, dar asta nu inseamna ca am dreptate. Mi-am zis parerea si atat, asa cum fiecare si-a spus-o pe a lui, nu e cazul sa fim rautaciosi. Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Pentru eugen82:
adresa la care persoana locuieste efectiv; unde ati vrea dvs. sa aibe ei domiciliul? pe strada?
Nu, exista si forma de stabilire pentru resedinta, pentru chiriasii cu contract pe durata determinata de maxim un an, situatia descrisa de mine!

tibiolah, utilizator
greseala este a legiuitorului
orice cetatean ar trebui sa aiba dreptul de a detine c.i. valabila 10 ani ca toti ceillati indiferent ca este proprietar, chirias, fericitul beneficiar al unei donatii sau nefericitul locuitor "sub cerul liber"
nu trebuie conditionat dreptul oricui de a detine act de identitate valabil a la longue de situatia sa materiala
nu vi se pare ca s-ar contura o exceptie de neconstitutionalitate a legii oug... pomenita anterior?
[editat]
gi-jane2, moderator
greseala este a legiuitorului

Daca ar fi vb de o greseala, de ce trebuie sa plateasca proprietarul ?

nu trebuie conditionat dreptul oricui de a detine act de identitate valabil a la longue de situatia sa materiala

Si cartea de identitate provizorie e act de identitate valabil.

Apoi, ce faceti cu cei care nu-si permit sa plateasca chirie, sau aceia n-au dreptul la " act de identitate valabil " ?

Oricum, discutam cam degeaba, chiriasii lui tibiolah au deja domiciliul la adresa.

tibiolah, cred ca ar trebui sa mergeti la biroul de evidenta de care apartineti si sa cereti oficial raspunsuri la problema dvs.

Faptul ca si-au facut acolo domiciliu, nu va afecteaza proprietatea , apoi cred ca aveti noroc de chiriasi buni daca ii aveti de 6 ani de acum.
gi-jane2, moderator
In toate materialele venite in teritoriu de la Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date referitoare la speta descrisa de dumneavoastra se atrage atentia personalului de la evidenta persoanelor ca se poarta degeaba pe drumuri proprietarul in situatia in care solicitantul, chirias, solicita eliberarea unui act de identitate prezentand ca dovada a adresei de domiciliu contract de inchiriere inregistrat la sectia financiara.
Deci, se prezinta ca act de spatiu ori contractul de inchiriere inregistrat la sectia financiara ori vine proprietarul cu actul de spatiu si da declaratie de primire in spatiu.
E mai bine pentru proprietar sa aiba contract de inchiriere pentru ca este mai bine aparat daca se intampla ceva si intervin probleme cu chiriasii. Pe cand daca doar ti-ai dat consimtamantul de primire in spatiu dovedeste apoi ca l-ai dat pentru o anumita perioada...
Din punct de vedere legal, la felul in care se prezinta legislatia in acest moment, lucratorii de evidenta a persoanelor au procedat corect.
Sunt multe discutii care au ajuns si la Bucuresti referitoare la problema dumneavoastra... Nici unor lucratori de evidenta a persoanelor nu li se pare OK sa faca domiciliu unei persoane pe 4, 7 respectiv 10 ani sau permanent unor persoane care au contract pe X luni. Daca omul ar veni sa faca o viza de resedinta nu se poate depasi perioada contractului de inchiriere dar poti lejer sa-i faci omului domiciliu pe perioada de valabilitate a actului de identitate. E drept ca persoana, in momentul in care schimba domiciliul este obligata sa solicite eliberarea unui nou act de identitate la noua adresa.
In vechea legislatie se prevedea ca valabilitatea contractului de inchiriere trebuie sa fie de minim 5 ani pentru a-ti putea face domiciliu la acea adresa dar in noua legislatie nu se mai specifica nimic.
Se pare ca dupa modificarea OUG 97 din 2005 se vor clarifica niste aspecte referitoare la domiciliu.
Inteleg ca chiriasii au contract de inchiriere cu dumneavoastra de 6 ani. Dati-mi voie sa cred ca acolo este domiciliul dumnealor de vreme ce locuiesc efectiv la acea adresa de atata vreme.
Si va rog nu mai luati de bun tot ce cititi pe internet. Am cititn si eu informatiile de pe site-ul din Neamt la care face trimitere gi jane. Sunt numai informatii eronate, nu este un site al unui serviciu de evidenta a persoanelor ci un site cu date generale privind diverse lucruri. Armata nu se mai face din 2007 dar acolo se tot cere adeverinta de la centrul militar. Asta ca sa vedeti de cand sunt datele de acolo. Depasite si departe de lege.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
bep, utilizator

Alte discuții în legătură

Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)