avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - conturi bancare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - conturi bancare

Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti mostenitorii?Eu, in calitate de mostenitor, pot solicita impartirea banilor daca nu am informatii exacte despre acel cont bancar? Imputernicitul poate scoate banii dupa ce acea persoana a decedat fara acordul celorlalti mostenitori?
Cel mai recent răspuns: Ileana marin , utilizator 21:25, 22 Octombrie 2022
De la banca veti afla informatii doar dupa dezbaterea succesiunii si la dezbaterea succesiunii trebuie sa aveti actele(contractul de depozit)Sotia mea a fost singura la parinti.Stiind ca au un depozit bancar am mers sa intrebam(stiam si ce banca este)ce suma mai este in cont.Am fost refuzati din start,chiar daca am mers noi cu cercificatul de deces si actele depozitului bancar.
Sugestia cu Certificatul de Calitate de Mostenitor este foarte buna si cam asa ar trebui sa functioneze Legea.

Din nefericire nici macar Instantele nu prea stiu care este diferenta intre Certificat de Calitate si Certificatul de Mostenitor, asa ca cel mai bun lucru pe care il aveti de facut este sa scrieti tuturor Bancilor cate o cerere sa va spuna ce conturi a avut defunctul, atasand si actele doveditoare (certificat de nastere, acceptarea succesiunii, alte acte ce le considerati necesare). Raspunsul va fi in general negativ, dar acest pas este foarte inportant pentru a arata Instantei in momentul cand ii ve-ti cere sa ceara Bancilor actele doveditoare pentru conturi/ cutii de valori, etc ale defunctului, in caz contrar Instanta putand respinge cererile D-vs. pe motiv ca nu ati facut tot ce depindea de D-vs. (sunt destule cazuri in care s-a intamplat asa).

Pe de alta parte si avocatii au dreptul sa ceara Bancilor, in numele clientilor aceste date.

Sper sa va ajute cu ceva cele scrise mai sus.

De la banca veti afla informatii doar dupa dezbaterea succesiunii si la dezbaterea succesiunii trebuie sa aveti actele(contractul de depozit)


Afirmatia de mai sus este adevarata doar in aplicarea Dreptului in Romania, dar din punct de vedere Legal si Logic nu prea are sens: poti afla conturile Dupa dezbaterea Succesiunii, si in acelasi timp In timpul Dezbaterii ai nevoie de ele .... Mie mi se pare ca una se exclude pe alta sau cel putin deschide calea spre un alt proces in care masa succesorala gasita dupa prima dezbatere trebuie si ea impartita. E stupid si nu ar avea de ce sa fie asa daca Instantele ar Intelege rolul Certificatului de Calitate Succesorala (chiar nu ai de ce sa nu ii eliberezi unul unui copil/ sotie); la fel de stupida mi se pare afirmatia ca Certificatul de Mostenitor tine locul si a Certificatului de Calitate: desi afirmatia nu e neadevarata, acest lucru nu exclude eliberarea unui certificat de Calitate, lucru prevazut ce era prevazut si in vechiul CC daca nu ma insel (voi reveni cu exact articolul/ articolele aplicabile daca exista interes).
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
ContSters213694, utilizator
Am trecut prin ceva asemanator. Nu m-am inteles cu fratii consangeni (frati de tata) si cu sotia defunctului meu tata pe cale amiabila (la notar) si am ajuns in instanta. La un moment dat am fost toti interogati de catre instanta. Nu intru in amanunte, dar una din intrebarile adresate fratilor si sotiei defunctului s-a referit la sume de bani, ramase in urma decesului tatalui. Toti au negat ca ar avea cunostinta despre vreo suma de bani, vreun cont bancar, actiuni, etc. La cererea mea instanta a trimis adrese sucursalelor/filialelor bancilor din localitate (vreo 18).S-a dovedit ca tata a avut doua conturi bancare si, culmea, ambele au fost ,,golite" de sotia sa dupa decesul lui. In fine, am cerut aplicarea art 703 cod civil, adica pe intelesul tuturor, mostenitorul care ascunde o parte din mostenire (bani, obiecte, inscrisuri, chiar cladiri sau terenuri) pierde dreptul la aceea parte din mostenire si instanta mi-a acceptat cererea, asa ca loturile (partile) celorlalti au fost diminuate cu sumele de bani care li s-ar fi cuvenit din cele doua conturi. As incheia spunand ca legea te apara daca o cunosti si daca stii sa ti-o apropii !
<Art.84 din legea citată (nr.36/1995 privind notarii publici) dispune că „în cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesită operaţiuni de durată şi moştenitorii solicită să li se stabilească numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de moştenitor”.>

www.avocatnet.ro/content/for...
Dar daca banii din banca sunt ai bunicului meu, si eu si cu bunica mea suntem puse ca imputerniciti? El are ca mostenitoare de drept, ca unic copil pe mama mea, dar nu vrea ca ea sa poata sa aiba acces la acei bani. Eu am de la bunica un contract de intretinere pt casa ei, dar banii sunt pe numele bunicului. Dupa moartea bunicului, bunica va putea sa aiba acces la bani, sau eu?

Alte discuții în legătură

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata, 2 copii + cea de-a doua sotie Diana I. Diana I. Buna ziua, Tata tocmai a decedat. Suntem doi copii din prima sa casatorie, incheiata acum peste 30 ani. A ramas in viata actuala sa sotie, care detine toate ... (vezi toată discuția)