Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de cand produce efecte decizia de suspendare a CIM?

CIM suspendat din 1.12 pe durata cercetarii disciplinare prealabile, decizia comunicata in 3.12. din 3.12 salariatul intra in concediu medical.

la data concediului medical se poate sustine ca CIM era deja suspendat, daca decizia de suspendare nu fusese comunicata?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 18 Ianuarie 2013
Parerea mea este ca decizia isi produce efectele de la data de 01.12 .... de la data comunicarii incepe sa curga termenul de contestare a acesteia in instanta.
Parerea mea este ca suspendarea contractului (= efectul principal al deciziei de suspendare) nu poate opera decat dupa comunicare.
Pentru aceasta opinie, fac o analogie cu textele din codul muncii care prevad de cand produce efecte decizia de sanctionare disciplinara. Stiu ca dvs. nu vorbiti de o decizie de sanctionare, insa in continuare cred ca analogia ramane valabila, pentru ca deciz a de suspedare se da in materie disciplinara.
Am in minte si faptul ca stiu practica judiciara cum ca decizia de delegare produce efecte numai de la data comunicarii. Vad foarte similare si cele doua feluri de decizie.
De altfel, este nefiresc si de rea credinta sa pretinzi ca omul era suspendat intr-un moment in care nu stia de suspendare, respectiv incepe brusc sa fie suspendat intr-o zi de sambata / sarbatoare legala. Nici macar nu vad care este interesul legitim al suspendari pe parcursul zilelor de 1 si 2.
Prin urmare, in opinia mea, cim e suspendat doar in 3.12.

Sa fiu angajator in cazul dvs., as prefera suspendarea pe baza concediului medical, deoarece aceea cu certitudine imi suspenda si toate termenele de cercetare disciplinara.
Este si mai sigur asa la o eventuala contestatie (fie a suspendarii, fie a sanctiunii disciplinare).

Cred si ca scopul suspendarii pe durata cercetarii disciplinare este ca angajatorul sa previna alte abateri disciplinare pe durata cercetarii (pana se lamureste daca e vinovat, de ce a facut ce a facut), respectiv sa nu isi asume riscul ca salariatul suspect sa continue sau sa repete indisciplina.
Deci, important este ca salariatul sa fie scos din mediul de lucru. Reet, asta e efectul principal al deciziei. (este secundar si indirect faptul ca nu platiti intre timp).
Ori, in cazul dvs., salariatul este deja scos din mediul de lucru prin concediul medical, alta suspendare este redundanta. Presupun ca in 1 si 2.12 nu a fost la lucru (de accea nici n-ati comunicat decizia). Si-atunci, care mai e interesul sa suspendati suspendatul?

Aaaa, ca dvs. vreti sa nici nu il platiti pe suspendarea asta (cum n-as vrea nici eu, de fapt), este deja altceva ... Daca va dezvaluiti aceasta intentie (pr)in acte, mi-e ca va faceti mai mult rau decat bine, pentru ca nu neplata ar trebui sa fie scopul acestei suspendari pe cercetare.
Daca aveti suspiciuni despre concediul medical (eu asa avea), astea se rezolva (chipurile se rezolva) pe alta cale.
Daca aveti suspiciuni ca a evitat sa primeasca decizia dvs. ca sa vina cu un medical, nu prea aveti ce sa faceti. Data viitoare o sa va organizati mai bine, si o sa comunicati suspendarea pe loc, cu martori in caz de refuz de primire.

p.s. Sper sa nu ma intelegeti gresit: personal am aplicat de cateva ori rationamentul prezentat de @freeelis, si inca nu am avut probleme. Dar mi-a tremurat ...scaunul de sub mine de fiecare data, si evit cat pot sa fac asa.
datele de 1 si 2 sunt date cu titlu exemplificativ, nu sunt datele reale. multumesc pentru raspunsuri.
@ romibaro

Si in practica instantelor se poate observa care este efectul unei decizii emise de catre angajator ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a cim ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca un salariat a savarsit abateri disciplinare in mod repetat, consum de bauturi alcoolice in timpul programului, scandal, lovirea unei colege, ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea de comunicare a deciziei de concediere -sanctiune disciplinara smeagull smeagull Salut, Problema este: angajatul cerecetat disciplinar in 15.04 este acum in concediu (medical, presupun), ceea ce pune angajatorul in imposibilitatea ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)