avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tevile de la subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tevile de la subsol

Sunt debransata de la caldura de 15 ani,prin apartamentul meu nu trece nici o teava de caldura,pe scara si in uscator nu am nici un calorifer si nici o teava de caldura,cu toate astea ,din 2010, platesc caldura in medie cate 50-60ron pe luna.Am avut luni cand am platit si 90ron,in mod egal cu cei care au caldura si locuiesc la mansarda.Ce vreau eu sa stiu ,este urmatorul lucru:cum se poate sa platesc caldura la "consum comun"de la niste tevi izolate termic aflate la subsolul blocului???Vreau sa inteleg cum este posibil ,in Romania secolului XXI,sa li se permita unor firme sa jegmaneasca cetatenii acestei tari intr-un mod atat de grotesc?Daca niste tevi sunt IZOLATE TERMIC cum mai pot ele sa degaje caldura si sa mai si inregistreze pe repartitor.Asta se intampla doar in blocul meu,o alta familie care a renuntat la caldura ,dintr-un alt bloc,nu are nici un leu de plata la caldura .Ei nu au tevi care trec prin subsol?Legea nu este pentru toti la fel?
Va rog sa-mi dati un sfat si ce ar trebuii sa fac in continuare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SonyEric , utilizator 09:12, 19 Martie 2015
Pentru aceasta problema va postez raspunsul pe care l-am primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice

Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. ......, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligalia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public
de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si
functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea,
organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile
ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici
un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi
exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la
folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu
alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste partile comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanata de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligatia de a participa la plata partilor comune aferente consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste astfel:
a) conventional, prin decizie a comitetului executiv al asocialiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007 privind
infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si
completdrile ulterioare;
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalatiilor aflate in spatiile comune si suprafata echivalenta termic totala din condominiu, in conformitate cu prevederile art. 12 din Contractul-cadru de
furnizare a energiei termice aprobat prin Ordinul Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 483/2008.
Potrivit art.28 alin. (1) din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului.
De asemenea, precizam ca alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.
Cu stima,
PRESEDINTE
DORU CIOCAN
Buna ziua,as avea o intrebare legat de tevile de la subsol,dar si despre debransare.
Am cumparat un apartament intr-un bloc si acel apartament este ultimul conectat la sistemul de incalzire centrala de pe acea scara de bloc.Mama fostului proprietar a decedat acum 1 an si in toamna a fost la firma de gospodarire comunala pentru a cere sa fie debransat de la sistemul central deoarece nu locuieste nimeni acolo,caldura e oprita si de apa calda nu are nevoie nimeni.El spune ca cel putin apa calda a fost oprita la intrarea in bloc din robinetul general,dar nu am inteles legat de caldura.Toata lumea de pe acea scara plateste cota parte din caldura de pe tevile de la subsol (?!) deoarece in rest nu sunt calorifere pe casa scarii sau in uscatoarii.Suma nu e mare,dar totusi nu inteleg de ce.
Blocul mai are o scara dar din ce stiu tevile de incalzire pentru acea scara au intrare separata ( o sa merg sa vad mai exact zilele astea).Dar si daca tevile pentru cealalta scara ar trece prin subsol, tot nu inteleg de ce trebuie sa platim noi.Nu mai e treaba noastra,e doar a lor.
Urmeaza sa merg sa inchei un contract cu firma respectiva pe numele meu si cum respectivul bloc nu are asociatie de proprietari as dori sa stiu ce pot face pentru ai determina sa nu ma oblige sa semnez un contract pe servicii pe care nu le doresc.
Voi mai avea nevoie de un acord pentru debransarea de la sistem ,in vara cand voi instala centrala termica (practic taierea tevilor de incalzire deoarece trebuie sa renovez apartamentul) ?

PS: Cei de la gospodarirea comunala i-au facut scandal fostului proprietar ,ca nu se poate deconecta de la incalzirea centrala,ca ceilalti locatari au centrale si el nu,ca nu e corect sa fie "incalzit" de catre ceilalti si el sa nu aiba sistem de incalzire.Nu am inteles ce treaba au ei cu ce ai tu in casa,poate iti pui 2-3 calorifere electrice pe ulei si drum bun.Nu e treaba lor.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
SonyEric, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Posibila incalcare a legii 296/2oo4 iraela iraela Buna ziua, Sunt unul din numerosii proprietari care s-au debransat legal dela sistemul centralizat de incalzire cu multi ani in urma. Dupa cum bine stiti, de ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)