avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Incasare abuziva impozit
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Incasare abuziva impozit

In anul 2007 am avut nevoie de un Certificat Fiscal de la Administratia Financiara sect.2 pentru incheierea unui act notarial. Angajatul de la Administratia Financiara mi a spus ca nu imi poate elibera acest certificat decat daca platesc toate impozitele la zi care figureaza pe adresa proprietatii pentru care aveam nevoie de Certificatul Fiscal.
Problema este ca pe aceasta adresa figura si un impozit aferent unui autoturism care apartinea unui domn cu care eu nu am nicio legatura. Instiintarea de plata era pe numele respectivului, adresa mea si un CNP aleatoriu.
Intrucat nu am reusit sa l lamuresc pe angajatul Administratiei Financiare ca nu am nicio legatura cu acest impozit si m-a conditionat sa l platesc, altfel nu primesc certificatul, am platit si acel impozit in valoare de aproximativ 300 de ron.
Problema este ca si in anii urmatori am primit instiintare pentru plata acestui impozit. Am mers la Politie si am facut cercetari in legatura cu acel autoturism si am aflat ca nu apare pe adresa mea ci pe o alta adresa a respectivului domn si ca masina nu mai este in circulatie de f mult timp. Mi au eliberat adeverinta in acest sens si o dovada ca masina este radiata.
M-am prezentat din nou la Adiministratia Financiara in 2013, cu toate documentele mentionate si am cerut sa mi se restituie banii incasati abuziv pana in prezent. Raspunsul a fost ca am venit prea tarziu si ca nu se mai poate face nimic, ca suma a fost prescrisa....
Va rog sa ma ajutati si sa ma lamuriti daca mai exista vreo cale de a-mi recupera banii.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
elyn, utilizator
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 21:03, 1 Februarie 2013
Termenul de prescriptie cu privire la dreptul de a cere restituirea sumelor platite fara temei legal este de 5 ani. Acesta se calculeaza incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut acest drept.
Multumesc!
Si cum ii conving si pe cei de la Administratie ca trebuie sa imi dea banii inapoi conform celor spuse de dumneavoastra? Ei spun ca a expirat termenul, dar din scotelile mele inca pot recupera banii, termenul ar trebui sa expire la 1 ianuarie 2014 in acest caz.
Formulati o cerere de restituire a sumelor platite fara temei legal. Daca refuza, aveti calea actiunii la instanta de contencios administrativ.
Sa inteleg ca exista o cerere tip pe care trebuie sa o solicit de la Administratia Financiara.

Multumesc!
Exista forumlar de restituire pe care il puteti descarca dupa site-ul celor de la Impozite si taxe, copie dupa buletin, copie dupa chitantele cu care ati achitat. fiind vorba de teremenul de prescriptie de 5 ani, ar trebui sa va restituie toate platile facute din 2008-2013, pt acest auto, conform art.117 din O.G 92/2003.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii si plati pentru pfa traducator roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Am cateva nelamuriri in legatura cu un PFA in sistem real (domeniu: traduceri). Initial, cand am deschis acest PFA, am completat formularul cu ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru cristina1980 cristina1980 Buna ziua, Am si eu urmatoarea speta in anul 2013 am depus un divort cu partaj (un apartament) la judecatoria sector 6, pentru partaj am depus ajutor public ... (vezi toată discuția)
Recuperare qwerta qwerta Imi poate spune cineva carea si-a recuperat taxa auto cam in cit timp de la depunerea cererii si hotaririi irevocabile administratia fiscala ia returnat banii? (vezi toată discuția)