avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj + salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj + salariu

va rog frumos, exista vreo situatie in care indemnizatia de somaj se poate cumula cu salariul ? de genul celor in care se poate cumula pensia anticipata ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:24, 6 Februarie 2013
Indemnizatia de somaj nu se poate cumula cu salariu
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Un CIM incheiat chiar si cu timp partial si un salariu cat de mic va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj + venituri ca zilier? soboy soboy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema!In perioada somajului ,daca lucrezi ca zilier sau cu conventie mai pot beneficia in continoare se ... (vezi toată discuția)
Somaj si serviciu in acelasi timp ? Popesku Popesku Buna ziua , doresc sa stiu daca fiind in somaj pot sa ma angajez ca vanzator 3-4 ore pe zi cu un salariu de 350 lei in mana . Am citit ceva pe net dar nu ... (vezi toată discuția)
Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)