avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... despre obligatiile asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

despre obligatiile asociatiei de proprietari

locuiesc la ultimul etaj si am probleme grave cu hidroizolatia,mai exact au cazut bucati din placa,iar armatura care se vede este foarte ruginita.vecinii refuza sa contribuie la rezolvarea problemei,iar asociatia pune totul pe seama faptului ca,daca lumea nu este de acord..ce se poate face.cheltuielile cu hisroizolatia si cu tratarea armaturii si rezolvarea problemei este mult pt venitul meu.ce variante legale exista?multumesc!
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 01:59, 21 Noiembrie 2013
Nu este obligatia administratiei, ci obligatia asociatiei de proprietari din care si dv. faceti parte, care este condusa de un comitet executiv si un presedinte.

Faceti o cerere scrisa in doua exemplare adresata presedintelui unde va descrieti problema si ce anume solicitati. Cereti sa vi se dea numar de inregistrare pe exemplarul dv. si sa vi se raspunda in 30 zile.
Altfel, mergeti la primarie la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari si reclamati situatia in care va aflati si faptul ca asociatia de proprietari nu-si respecta obligatiile.
multumesc,imi cer scuze,dar asociatia de proprietari este numai a blocului in care locuiesc.avem un administrator,un cenzor si un presedinte.administratorul si presedintele stiu despre problema,chiar au venit si au vazut problemele foarte grave din apartament,dar,niciodata nu am facut o cerere scrisa.problema grava este,cred eu,ca atata timp cat armatura incepe sa cada bucatele este deja o problema de siguranta a blocului...sau poate ma insel...
Se impune sa sesizati oficial reprezentantul legal al asociatiei,respectand procedura indicata de dna moderator
In situatia in care va confruntati cu dezinteres sau refuz,in baza dovezi ca ati desfasurat etapa informarii presedintelui va puteti adresa oficial serviciului specializat din primarie
Posibil ca pentru evaluarea starii planseului sa fie necesara expertiza tehnica care intra in sarcina asociatiei de proprietari
problema hidroizolatiei a dus la degradarea grava a apartamentului in care locuiesc.mai exact s-au desprins bucati din placa,iar armatura care se vede este intr-o stare deplorabila...se rupe efectiv la atingere..sunt obligati sa rezolve si pagubele din imobil?si totusi,daca ceilalti proprietari refuza sa participe la rezolvarea problemelor,pot fi obligati in vreun fel?multumesc!
Asociatia de proprietari este responsabila pentru intretinerea si reparatia partilor comune constructii si instalatii din imobil
In cazuri motivate ,cand prin expertiza tehnica se concluzioneaza ca proprietatea individuala a suferit daune ca urmare a inexistentei starii de buna functionare a partii comune,proprietarul are dreptul sa solicite recuperarea prejudiciului prin instanta de judecata
Proprietarii detin obligatia sa respecte si sa aplice unitar normele in vigoare
L nr 230/2007 Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.

Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Art. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
B. Obligatii:
a) sa mentina in bune conditii proprietatea individuala, apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala al celorlalti proprietari din condominiu;
d) sa ia masuri, in cadrul asociatiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii, dupa caz, potrivit prevederilor legale, si sa achite cota-parte din costurile aferente. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri. In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, conform prevederilor legale in vigoare; lucrarile de reparatii, interventii etc. se vor executa cu personal autorizat, potrivit legii;

Art. 24
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/
instalatii aflate in proprietate comuna
, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Art. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Fond reparatii angi25 angi25 Buna ziua tuturor! Am si eu o problema pe care nu stiu cum ar trebui rezolvata, va rog sa ma ajutati. La un bloc cu 4 etaje si 2 scari, cate 15 ap./scara, ... (vezi toată discuția)
Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Probleme administrație de bloc Ama0606 Ama0606 Buna seara. Va rog sa ma ajutați in legătura cu o problema ce tine de administrația blocului. La subsolul blocului in care locuiesc, avem o defecțiune la ... (vezi toată discuția)