avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune Interdictie pe rol si chemare in instanta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune Interdictie pe rol si chemare in instanta pentru datorii intretinere a unei persone cu schizofrenie paranoida, grad handicap II

Persoana cu handicap are 51 ani, o pensie de 300lei si un ajutor social de 250lei. Locuieste in Bucuresti, singura in apartamentul cu 3 camere al mamei ei, care a decedat acum 2 ani. E mostenitoare unica, cu testament, dar nu are discernamant. Eu sunt o verisoara, dintre multe altele care nu vor sa auda, si nu stiu cum sa rezolv situatia, caci locuiesc in Serbia. Am deschis acum 6 luni actiunea de interdictie, dar procesul dureaza pentru ca nu se ofera nimeni ca tutore. Chiar nu se poate pune interdictia daca nu se ofera nimeni ca tutore? Autoritatea tutelara a fost intrebata, pana la urma instanta ma roaga tot pe mine. Apoi, blocul a dat-o de curand in judecata pentru datorii de 2000lei la intretinere. Ea, si sa aibe discernamant nu ar avea cu ce plati...Daca accept tutela si o imprumut cu bani, ii pot vinde apartamentul si s-o mut la o garsoniera? Asa ar avea bani de intretinere, din diferenta ce-i ramane. Problema este ca-i aproape pericol social, blocul a chemat si politia, salvarea, si televiziunea. Tratamentul il ia doar internata. Pentru un camin privat nu are bani. Doar daca-i vand casa, dar 50.000E cat i-ar ajunge? Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Catalina_B , utilizator 12:54, 23 Aprilie 2013
Revin cu intrebari, la proces am spus ca locuiesc in Serbia, procurorul a intervenit si a propus cred, interventia Autoritatii Tutelare, mi s-a dat alt termen de judecata, solutie: revenire cu adresa la asociatia de locatari. , (19002/303/2012). Cei din bloc nu vor sa se implice, administratorul mi-a aratat citatiile si mi-a spus ca nu se va prezenta.
Ma ajuta sa cer eu o declaratie scrisa de la administratia de locatari?
Dar tot nu am pe cine sa propun tutore. Toate persoanele pe care le-am gasit vor in schimb declaratie de renuntare la mostenire, iar rudele, ( doua verisoare), care au parasit-o si-o refuza, nici n-au vrut sa auda, nu le pot obliga cumva?
Am cerut in instanta un curator special. Doamna judecator mi-a spus ca parata se poate prezenta singura pana nu-i da interdictia, si asta dupa ce a asistat la tot circul facut in sala de parata, in plina criza, dupa ce gardianul a scos-o afara, si m-a certat ca am adus-o in instanta, (desi in citatie se cerea prezentarea tuturor partilor.)
Autoritatea tutelara a fost citata de fiecare data, dar nu s-a prezentat. E o practica? Am fost si la ei, si mi-au spus sa cer un certificat de grefa pentru procesul paratei cu blocul. Cat despre tutore si curator mi-au spus ca reclamanta, e obligata sa le gaseasca, ca daca rudele nu fac nimic, cum sa ne asteptam ca statul sa faca?
La DGSAP6 am depus cererea de acceptare intr-un centru rezidential, ei au doar centru pentru batrani, m-au trimis la DGSAP a municipiului Buc., unde au centru, dar n-au personal specializat decat pentru altzheimer. Mi-au mai spus ca doar tutorele sau reprezentantul legal o pot interna, daca nu are, toti reprezentantii DGSAP mi-au spus ca abia cand va ajunge in strada se pot implica, desi ancheta lor sociala a vazut situatia, parata e piele si os. Toti imi spun ca este obligatia mea morala, of, oare ce mai pot face legal ca s-o ajut? ( Ma simt ca-n "Moartea domnului Lazarescu", tutore nu pot fi, si asta-mi cer toti).
Si eu sunt intr-o situatie similara, negasind tutore pentru o persoana care nu imi este ruda, ci vecin. Gradul de instabilitate psihica si mizeria in care traieste m-au determinat sa ma gandesc la solutia punerii sub interdictie.

Cum nu i se cunoaste nicio ruda in tara, cum nimeni nu doreste preluarea tutelei, m-am gandit la art. 25 alin. 4 din legea 448/ 2006 privind Protectia si promovarea persoanelor cu handicap. Instanta trebuie sa constate handicapul (in cazul meu este psihic), apoi tutela va fi preluata, potrivit articolului de mai sus autoritatea administratiei publice locale/ Acest lucru il hotaraste instanta.

Eu m-am blocat la primul pas, si anume..cererea de punere sub interdictie. Trebuie sa adun diverse dovezi si caut pe cineva care sa ma sfatuiasca in acest sens ca sa nu omit nimic si sa nu risc sa-mi fie cererea respinsa.
Va puteti adresa si Autoritatii Tutelare pentru ajutor. Cel mai probabil dupa punerea sub interdictie persoana va fi institutionalizata intr un asezamant spitalicesc.
Autoritatea tutelara s-a deplasat, in cazul meu, la domiciliul persoanei, a constatat ca ceea ce am reclamat este veridic si, asa cum reiese din raspunsul Primariei, a indicat ca solutie demararea actiunii de punere sub interdictie. Aceasta actiune poate fi inceputa, potrivit Codului civil, de orice persoana interesata.
Asadar, tot spre Judecatorie merg toate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ajutor!imputernicire - autoritatea tutelara Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Mama mea este diagnosticata cu dementa Alzheimer,in faza medie.Am reusit sa obtin indemnizatie de persoana cu handicap cu insotitor.Este a doua oara ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)