Am si eu o problema..Anul trecut prin septembrie m-am angajat la o firma unde a fost totul si frumos pina in luna decembrie unde m-am inbolnavit din cauza ca am stat la munca pt receptia marfii de dimineata pina la ora 23'00'' urmand un medical de o saptamana prescris de medic cu tratament...Dupa aceasta saptamana de medical am revenit la un consult unde mai mi-a dat o saptamina de medical pt. ca aveam dureri de coloana si spate.Cind am fost sa predau medicalele la sef ..sa suparat spunind ca medicalele sunt un fals si ca in acele medcale era sambata intrerupta( nu era trecuta in medical) noi lucrind si sambetele,dar nefiind platite.Dandu-mi un diacnostic de dicopatie lobara la coloana mi sa spus ca nu mai pot continua sa fac efort si ca ei nu mai au nevoie de mine daca nu mai depun efort iar eu nu mai m-am dus la munca dupa terminarea medicalului si nici nu am anutat ca ami dau demisia.
Acum am nevoie de CM si fostul patron mi-a spus ca nu mi-a incheiato si ca nu-mi inchide contractul punandu-ma sa platesc cat eu am lipsit, adica 2 luni.
Ce trebuie sa fac in acest caz si cum fac sa-mi recuperez CM fara probleme si riscuri eu urmand acum sa ma angajez la o noua firma care trebuie sa-i predau CM sau decizia de incetare a munci la fostul loc
Va rog daca poate sa ma lamureasca cineva.
Va rog sa ma scuzati daca nu am fost inteles.
In mod normal, angajatorul trebuie sa va desfaca cartea de munca ca si sanctiune disciplinara a neprezentarii dumneavoastra la munca. Dar si aici este o problema ca a trecut mai mult de 30 de zile de cand au luat la cunostinta despre abaterea savarsita de dumneavoastra si nu a convocat comisia de cercetare disciplinara si sa emita decizia.
Solicitati in scris sa va predea carnetul de munca. Si sa va dea si numar de inregistrare sau trimiteti cererea prin posta cu confirmare de primire. Odata cu aceasta cerere este bine sa va trimiteti si demisia, mentionand ca nu puteti sa mai efectuati preavizul.
In caz de refuz, sesizati ITM-ul.
Va multumesc enorm pt. timpul acordat si va rog din suflet daca se poate sa-mi atasati un mic model de solicitarea a CM si in demisia pe care sa o atasej ce trebuie scris pt a nu avea treaba cu cele 15 zile preaviz.
Va intreb ca nu mai m-am confruntat niciodata cu o asemenea situatie si mi-ar fi de mare ajutor la efectuarea cererilor catre SC..
Inca o data va multumesc pt ajutor.
Ce demisie sa va dati daca patronul v a spus ca nu ati avut incheiat contract de munca .Unde este cartea dvs. de munca .Ati mai lucrat anteriro si vi s-a intocmit contract de munca la o alta societate .Ca daca nu ati mai lucrat nu aveti nici carte de munca .
Aveti sau nu incheiat c.i.m. si inregistrat la ITM?
În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
Coroborând dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Codul muncii cu dispoziţiile art. 1191 din Codul civil, rezultă că, în cazul în care părţile nu au întocmit un înscris constatator al raportului juridic de munca dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate se poate face prin : prezumtii, martori, inceput de dovada scrisa etc.
Potrivit legii, oricând după încetarea activităţii, salariatul poate cere eliberarea carnetului de munca de la fostul angajator. In caz de refuz, salariatul se poate adresa fie ITM-ului, fie judecatoriei in a carei raza isi are sediul angajatorul.
Preavizul de 15 zile
roska
Buna ziua,
Mi-am dat si eu demisia de la un angajator cu data de 19 feb.2009 in care am mentionat ca nu pot efectua cele 15 zile preaviz si angajatorul tot ... (vezi toată discuția)