Buna seara!
Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot (inca nu am avut primul termen) si fiind vorba de o situatie destul de incalcita - partajarea unui apartament ipotecat, m-am gandit ca poate as putea primi aici sfaturi de la avocati cu experienta in astfel de procese de partaj.....
Asadar sotul meu a solicitat partajarea apartamentului nostru. Pentru acest apartament noi am dat la schimb un alt apartament mai mic si pentru diferenta am facut un credit ipotecar, pentru care am platit deocamdata 3 ani din 25 :(. Acum fostul meu sot solicita ca eu sa preiau creditul de la banca, din valoarea actualizata a apartamentului sa se scada suma imprumutata de la banca, iar diferenta sa se imparta la doi si sa ii dau acea jumatate.
Problema este ca eu daca preiau acest credit, in urmatorii 22 de ani nu am de platit doar suma pe care am imprumutat-o, am de platit si imensele dobanzi de la banca. Pentru 650 milioane lei vechi (cat am imprumutat), eu mai am inca de platit (dupa 3 ani) 2,4 miliarde lei vechi. Aceasta este datoria mea la banca in acest moment, pe care o pot dovedi in instanta cu desfasuratorul de la banca.
Intrebarea mea, daca ati avut astfel de experiente, este ce anume se scade din valoarea apartamentului - doar suma pe care am luat-o de la banca, sau datoria pe care eu o am inca de platit si el solicita ca eu sa o preiau? Acest apartament valoreaza acum cam 2,2 miliarde lei vechi. Dupa pretentiile lui, eu ar trebui sa ii platesc lui cam 800-900 milioane lei vechi si sa raman in continuare sa achit si la banca inca 2,4 miliarde timp de 22 de ani. In plus, primul apartament (mai mic) pe care l-am dat la schimb a fost cumparat din banii mei. Din pacate l-am pus pe numele nostru si este luat in timpul casniciei dar pot dovedi in instanta (cu inscrisuri si martori) ca am avut anterior casatoriei un alt apartament pe numele meu, deci am venit in casnicie cu o suma mare de bani cu care am cumparat primul nostru apartament.
Asadar pentru acest apartament actual, de circa 2,2 miliarde lei vechi, eu am contribuit deja cu un alt apartament mai mic cumparat integral din banii mei, ii mai platesc si lui 900 milioane si raman sa achit si la banca timp de 22 ani alte 2,4 miliarde? aceasta ar putea fi hotararea instantei????? X-(:O
Sper din tot sufletul sa primesc niste raspunsuri avizate care sa ma "lumineze" putin in privinta sanselor pe care le am. Va multumesc anticipat.
In urma divortului si partajului, am obtinut minorul spre crestere si ingrijire si 20% din apartament,sotia 80%(prin curator fiind fara discernamant),exista un artificiu prin care se poate pune asa zis sechestru pe 80%,sa nu fie fie instrainat de curato?
Curatorul nu poate dispune liber der acel bun, bun care nu ii apartine. El poate vinde doar in interesul incapabilei si doar cu incuviintarea autoritatii tutelare. Daca fiind situatia, este greu de crezut ca o astfel de vanzare ar putea fi autorizata.
doamna draga,
daca dvs. credeti ca dreptul se invata din 3-4 mesaje scrise pe un forum, sunteti intr-o mare eroare...
Sfatul meu sincer este sa va angajati un avocat, pana nu este prea tarziu! Nu pe mine! Nu din acest considerent va spun asta! Eu nu scriu mesaje pe acest forum pentru a-mi atrage clientela. Luati-va ce avocat vreti dvs.. Sper doar sa fie unul bun. Pt ca aveti nevoie.
Dar sa plecati in aceasta lupta, in care e vorba de partajul si al unui imobil si de o datorie la banca pe urmatorii 22 de ani..., facand DVS "o intampinare"..., in conditiile in care nu stiti ce forma trebu8ie sa imbrace, ce trebuie sa contina, cand trebuie depusa, cand si cum va epxrimati pretentiile proprii fata de partea potrivnica etc., ..ei bine, atunci va spun ca lupta e deja pierduta.
Nu va includeti in categoria celor care se duc la avocat cand este prea tarziu. Nu apartineti celor care sunt convinsi ca avocatul e cineva care da din gura si stoarce bani de la clienti. Sunt si astfel de avocati, stiu. Dar cautati unul care stie "drept". Si care va poate apara drepturile si interesele, cu reale sanse de succes, in acest proces al dvs.
Inca o data va doresc mult succes!
Eu nu am spus nici o clipa ca vreau sa invat dreptul din aceste cateva mesaje si am precizat deja ca am angajat un avocat foarte bun. Sub nici o forma nu am spus ca ma apuc sa redactez singura acea "intampinare", nu am spus ca nu stiu cand trebuie depusa sau cand sa imi exprim pretentiile. Nu am depus-o inca pentru ca abia am primit citatia si mai este inca mult timp pana la primul termen. Ne gandim care este cea mai buna solutie si cale de abordat. Asta nu inseamna ca nu stiu cand trebuie sa o depun, dar nici nu inseamna ca intentionez sa o fac eu pe-a avocatul si sa imi rezolv problemele dupa sfaturile primite pe un forum. Am spus doar ca aceste situatii, de a partaja un apartament ipotecat, probabil nu sunt foarte frecvente in instanta si ca poate postand pe un forum unde scriu avocati din toata tara, poate unii imi vor povesti cum au castigat sau pierdut procese asemanatoare. Eu sunt dintr-un oras mic si am angajat cel mai bun avocat in domeniu, cel putin asa mi s-a spus. Desigur eu nu pot sa "bag mana in foc" pentru acest avocat, nu pot fi sigura ca vom castiga. Normal ca imi fac griji si imi pun mii de intrebari, ca orice om care nu este invatat sa umble prin tribunale si prin instanta, depinzand in final de decizia data de un judecator de provincie cu sau fara foarte multa experienta pe astfel de cazuri. Oricum chiar nu este cazul sa credeti ca nu stiu pe ce lume sunt, ca nu imi dau seama in ce situatie sunt, ca nu sunt constienta de dificultatile care ma asteapta.
Inca o data va multumesc pentru sfaturi.
In primul rand, doamna are avocat.
IN al doilea, rand, cum alege un nestiutor de drept un avocat care stie drept?... :O Ii da un test grila?
NU, ci la fel cum imi aleg eu medicul: cel care mi se potriveste mai mult.
Doamna, dv. aveti o mare problema in relatia cu avocatul: comunicarea. Daca el nu v-a explicat pe intelesul dv. ce urmeaza sa faceti, care sunt riscurile, durata, costuri... cred ca ar fi tare indicat sa-i faceti o vizita.
Cat despre rate, ele sunt scadente in viitor si niciodata o instanta nu va imparti sume de bani scadente in viitor...
Nici nu are cum si niciodata cineva nu va iesi in castig.
Daca rata dv. e azi 100 de lei, o impartiti cu sotul, el va da sulta pe toate ratele, atunci dv. ramaneti cu intreg creditul platit si cu ceva bani in plus, ce dumnezeu!
Adica el ar trebui sa achite sau sa compenseze niste rate viitoare (care in 5 ani ar putea fi 75 sau 300 de lei, modificandu-se odata cu alte variabile din contractul de credit), iar dv. urmeaza sa mergeti cu o parte din bani la bancuta, lichidati credit si ramaneti in profit.
Nu e realist un astfel de mod de a vedea lucrurile.
Eu nu stiu ce dovezi puteti avea dv. referitor la banii pe care i-ati avut, aici va fi batalia. Din cele spuse, lucrurile nu stau tocmai bine.
Martori mincinosi nu se prea pot combate cu alti martori, exemplu: eu spun alb si un coleg negru... ce decideti dv.? Va spun eu, decideti sa va uitati in acte...
Gasiti cum sa dovediti, fie chiar si cu prezumtii, ca ati vandut primul apartament si din acei bani ati achitat al doilea apartament.
De asemenea, sotul nu poate cere sumele de bani achitate cu titlu de dobanda catre banca, eventual se compenseaza cat din creditul efectiv a platit. Dobanzile le-ati achitat amandoi pentru ca nu ati avut bani, ca un cost al faptului ca ati imprumutat suma respectiva.
Ca si dv., si sotul s-a folosit de acei bani... e discutabil, dar cam asa ceva se poate argumenta.
Lucrurile nu stau atat de prost... caci ati facut un schimb de apartamente cu plata unei diferente.
Deci pentru apartamentul A de azi s-a "platit": apartamentul B mai mic (despre care trebuie sa dovediti ca e luat cu banii de pe apt. C mai vechi al dv.) plus o suma de bani.
De la apartament sotul nu are ce anume cere, din suma a platit cateva mii de euro.
Mai sunt si alte modalitati, in sensul ca se evalueaza apartamentele (al vechi B si al de azi, A) ca sa se vada care e cresterea de azi a valorilor... Dar eu nu m-as hazarda, as tine-o simplu: A s-a obtinut din apartamentul meu B plus o suma de bani. Eu imi refinantez creditul pe numele meu si ramane ca noi am achitat din imprumut suma X ce reiese din extrasele bancare. Din suma asta X sotul a achitat jumatate, un sfert, dupa cum reiese din venituri...
Bunurile comune, deci si acesta, se imparte dupa contributie; deci eu arat ca sotul a contribuit cu ceva mii de euro... atat.
Ii dau sulta pe banii aia... pe care cer sa-i compenseze cu cheltuielile de judecata, caci el a cerut sute de milioane si nu cred sa primeasca.
Sa nu credeti ca nu sunt riscuri la solutia asta. Nu stiu cu expertiza, daca sa cereti au ba... e discutabil.
Dar rezolvati-va problema cu avocatul.
Partaj intre soti
sofiamaria
Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)