avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament ipotecat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament ipotecat?

Buna seara!
Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot (inca nu am avut primul termen) si fiind vorba de o situatie destul de incalcita - partajarea unui apartament ipotecat, m-am gandit ca poate as putea primi aici sfaturi de la avocati cu experienta in astfel de procese de partaj.....

Asadar sotul meu a solicitat partajarea apartamentului nostru. Pentru acest apartament noi am dat la schimb un alt apartament mai mic si pentru diferenta am facut un credit ipotecar, pentru care am platit deocamdata 3 ani din 25 :(. Acum fostul meu sot solicita ca eu sa preiau creditul de la banca, din valoarea actualizata a apartamentului sa se scada suma imprumutata de la banca, iar diferenta sa se imparta la doi si sa ii dau acea jumatate.

Problema este ca eu daca preiau acest credit, in urmatorii 22 de ani nu am de platit doar suma pe care am imprumutat-o, am de platit si imensele dobanzi de la banca. Pentru 650 milioane lei vechi (cat am imprumutat), eu mai am inca de platit (dupa 3 ani) 2,4 miliarde lei vechi. Aceasta este datoria mea la banca in acest moment, pe care o pot dovedi in instanta cu desfasuratorul de la banca.

Intrebarea mea, daca ati avut astfel de experiente, este ce anume se scade din valoarea apartamentului - doar suma pe care am luat-o de la banca, sau datoria pe care eu o am inca de platit si el solicita ca eu sa o preiau? Acest apartament valoreaza acum cam 2,2 miliarde lei vechi. Dupa pretentiile lui, eu ar trebui sa ii platesc lui cam 800-900 milioane lei vechi si sa raman in continuare sa achit si la banca inca 2,4 miliarde timp de 22 de ani.
In plus, primul apartament (mai mic) pe care l-am dat la schimb a fost cumparat din banii mei. Din pacate l-am pus pe numele nostru si este luat in timpul casniciei dar pot dovedi in instanta (cu inscrisuri si martori) ca am avut anterior casatoriei un alt apartament pe numele meu, deci am venit in casnicie cu o suma mare de bani cu care am cumparat primul nostru apartament.
Asadar pentru acest apartament actual, de circa 2,2 miliarde lei vechi, eu am contribuit deja cu un alt apartament mai mic cumparat integral din banii mei, ii mai platesc si lui 900 milioane si raman sa achit si la banca timp de 22 ani alte 2,4 miliarde? aceasta ar putea fi hotararea instantei????? X-(:O

Sper din tot sufletul sa primesc niste raspunsuri avizate care sa ma "lumineze" putin in privinta sanselor pe care le am. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maminutza , utilizator 15:11, 22 Februarie 2009
Ok, hai sa nu ne ciondanim...
De gandit practic m-am gandit de fiecare data cand am facut o astfel de schema in oinstanta... Este nu numai gandita, dar explicata unor parti, unor judecatori si inteleasa de toata lumea...
Inclusiv dusa la indeplinire...
Pe langa apartamentul doamnei, sotii au mai contrubuit la bunul asta cu un credit... din care s-a achitat in timpul casatoriei suma de cateva mii de euro (din imprumut, nu intereseaza dobanzile care au fost achitate de amandoi ca plata pentru folosinta banilor).
Daca acest credit doamna il refinanteaza, inseamna ca la creditul care a contribuit la apartament sotul a platit o cota din cele cateva mii achitate de amandoi, restul fiind credit al doamnei, adica o alta contributie exclusiva a dumneaei.
Imi e greu sa raspund pe net, mai ales daca cel care citeste nu incearca sa puna pe hartie o mica schema.
Apartament 1 bun propriu trece in apartament 2 bun propriu... nu vad de ce trebuia sa arat sirul apartamentelor, cand tot bunuri proprii erau...
Nu plecam de la premisa cea mai impovaratoare caci doamna ne-a intrebat ce poate face? Asta ii spun, fiecare ii arata userului ce crede.
Eu cred ca doamna poate arata cu acte ca a incasat banii de pe primul apartament, ca acestia au stat la parinti e o situatie de fapt si e dovedibila cu martori, ca parintii i-au inmanat banii sa cumpere apt. 2 iar e o chestiune de fapt...
Deci nu plec de la o premisa, plec de la o realitate despre care ii spun doamnei in prealabil ca trebuie sa munceasca sa o dovedeasca.
Realitatea spune ca sotii au achitat cu un credit la un apartament, restul fiind bunul propriu al doamnei... iar din credit s-a platit X de el si Z de ea... si tot asa.
Dupa ce sde dovedeste cat a contribuit fiecare, doamna ii da sulta pe cele cateva sute/mii de euro si gata!
IN patrimoniul unui om sunt drepturi si obligatii si aici patrimoniul comun al sotilor se imparte dupa aceleasi reguli, fie ca sunt bunuri, fie ca sunt drepturi eventuale, fie ca sunt obligatii.
Ba Familiei interzice, caci se imparte tot ceea ce se gaseste in patrimoniul sotilor la data partajului... iar sotii au catre banca o datorie de 630 de mil vechi (sau cat a spus doamna, am uitat) si nu au o datorie de 2,2 mld...
Cereti la banca sa va dea o adeverinta cu datoria la un anumit moment dat si, evident, nu veti primi ratele EVENTUALE adunate din scadentar. Ci exact ce au ei azi , data partajului, in patrimoniu, fie el bun, debit etc.
Daca gasiti o banca ce sa va garanteze azi ca datorati maine, peste 1 an sau peste 13 rata X catre ea... se schimba povestea... Caci ratele acelea devin sigure, ele exista ca si debit azi.
Dar incertitudinea lor le face rate viitoare eventuale.
Logic, nici sotii nu impart alea, ele fiind orientative, valabile o scurta perioada de timp... Iar impartirea bunurilor comune se poate face printr-un contract care nu are un caracter aleatoriu, deci nu-si poate asuma vreun sot riscuri prin el... Contractul de tranzactie e unul oneros si comutativ, in niciun caz nu contine elementul alea...

In plus, referitor la modul cum raman ei in actele bancii, eu nu as recomanda asa ceva, fiind dezavantajos pentru ambele parti: el nu se poate angaja in alte credite, figurand cu unul... ea poate pierde casa in caz ca el (daca asa se face tranzactia) nu achita a timp.
Pana il executa doamna pe fostul in baza trabzactiei... casa deja e vanduta de banca!
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Sotii datoreaza bancii credit+dobanzi. Aceasta datorie este in patromoniul sotilor in momentul de fata. Dumneavoastra preferati sa fiti avocatul partii adverse. Doamna nu poate accepta sa primeasca azi jumatate din suma ramasa de achitat din credit, cand la aceasta suma va avea de platit dobanzi. Doar daca primeste in mana aceasta suma si o poate depune la banca, atunci este cu totul altceva. Daca face asta sotul poate pretinde partea sa din imobil ( cat este aceasta parte nu mai discutam, va decide instanta pe baza probelor prezentate de parti.) Daca se face compensarea, in calcul trebuie sa intre si dobanzile, asa este corect fata de ambele parti. Si ca avocat al doamnei doar asa as fi multumit.
Cum naiba sunt avocatul partii adverse cand ii spune femeii ca sotul are o contributie egala cu o cota ce va fi stabilita din cei 2000 de lei achitati din credit???
Credeti ca e mult sa-i dea vreo mie de lei si sa ramana cu apartamentul?
Daca eu tin cu partea adversa, dv. cu cine tineti cand spuneti ca sa luam in considerare cea mai dezavantajoasa solutie pentru doamna?...
Asta nu e discutie juridica, Brom, e dare cu parerea de gard, ce dumnezeu...
Vezi in instanta ca nu se iau in calcul dobanzi, ca ele nu sunt datorate... ci ele se vor datora la scadente viitoare. Dar azi sotii datoreaza bancii 630 mil vechi. Atat, fara dobanzi, eventual cu penalitati de plata anticipata conform contract, atat.

Dar, intreb: practic tu ce sume vrei sa compensezi?
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
doamna AVLIL,
imi este din ce in ce mai clar ca aveti mania persecutiei... :(
Si de la inaltimea pupitrului la care va aflati ( a se citi "gardian" al forumului), va permiteti sa amentintati cu "incalcarea regulamentului"!
adica, ..oameni buni, nu va luati de mine ca va tai cuvantu' instantaneu...!

este a doua oara doar in acest topic cand dvs nici macar nu incercati sa cititi mai inainte, cu atentie, mesajul postat de un utlizator, ca va si apucati sa dati cu parul, afectata rau de tot de niste cuvinte care nu aveau nimic rautacios in ele...
evident, in primul dintre mesaje, va intreba BROM daca v-ati "gandit", in sensul luarii in calcul a unei anume ipoteze, solutii etc.
A doua oara, vorbind despre 'avocatul sotului" se referea chiar la avocatul sotului (fostului sot) al doamnei care a initiat acest topis si care scrisese in ultimul sau mesaj ceva despre ce ii spusese acesta.
Deci, obisnuiti-va cu ideea ca nu sunteti centrul universului si ca se poate trai si se poate exprima o idee, o opinie si fara sa ne referim neaparat la persoana dvs...
Numai bine va doresc! Si multe succes. Atat in activitatea profesionala, cat si pe pamant!
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
Cabinet avocat Ilie DUMITRU, Avocat
AVLIL a scris:

De gandit practic m-am gandit de fiecare data cand am facut o astfel de schema in oinstanta... Este nu numai gandita, dar explicata unor parti, unor judecatori si inteleasa de toata lumea...
Inclusiv dusa la indeplinire...


Sa inteleg ca ati avut o astfel de situatie, un caz asemanator? Imi puteti spune care a fost decizia instantei? Ce s-a impartit, compensat, platit?

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)