avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cazul concedierii disciplinare se poate depune ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile?

Buna ziua,

In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile?

Un articol de pe avocatnet sustine ca ar fi 30 de zile conform Codului Muncii: www.avocatnet.ro/content/art...

Pe de alta parte, in alt topic e mentionat ca termenul este 45, conform Legii dialogului social nr. 62/2011: www.avocatnet.ro/content/for...

Ati putea sa ma lamuriti in aceasta privinta?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
imosoft, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:16, 16 Martie 2013
Buna ziua,

Asa cum banuiam, sunt controverse... concedierea disciplinara este o sanctiune disciplinara, insa contractul de munca se incheie unilateral din voia angajatorului, parerea mea fiind ca intra si sub incidenta legii 62/2011...

Asa cum ii spuneam dlui 'freelis' acum cateva zile in mesaj privat (fara raspuns inca), am gasit si un studiu interesant pe net, pare a fi al facultatii de drept de la Universitatea de Vest (Timisoara): [ link extern ]

Aici, la pagina 11/13 (110) a documentului mentioneaza legea 62/2011 ca avand intaietate:

"Decizia de concediere pe motive disciplinare este, în realitate, o decizie de sancţionare disciplinară şi, în acelaşi timp, o măsură unilaterală de încetate a contractului individual de muncă.

Legea nr. 62/2011 privind dialogul social a intrat în vigoare la 13 mai 2011, deci ulterior modificărilor aduse Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 (care au intrat în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, respectiv la 30 aprilie 2011). În acelaşi timp, Legea nr. 62/2011 este legea specială în materia soluţionării conflictelor individuale de muncă în raport cu dispoziţiile Codului muncii, iar în materie de drept civil, întotdeauna norma specială derogă de la norma generală, adică specialia generalibus derogant"

De asemenea, am gasit si o decizie a unui tribunal care confirma ambele legi ca fiind OK - adica nu exclude legea 62/2011:
[ link extern ]

Daca cineva este sigur ca poate sa lamureasca asta, va rog subscrieti!
Va multumesc!

Având în vedere si prevederile art. 64 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în funcţie de care interpretarea şi aplicarea termenelor de sesizare a instenţelor judecătoreşti în cazul conflictelor individuale de muncă ar fi după cum urmează:
- termenele şi ipotezele prevăzute de Codul muncii care nu au suferit modificări rămân aplicabile;
- termenele şi situaţiile nou introduse de legea 62/2011, precum şi cele preluate cu modificări din Codul muncii se aplică cu întâietate, fiind norme ulterioare.

p.s.
Chiar si in studiu la care va referiti sunt controverse cu privire la acest termen ....
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestare decizie desfacere cim Rentzu Rentzu S-a modificat cumva termenul de 30 de zile de la data comunicarii in care poate fi contestata in instanta o decizie privind desfacerea CIM ? Am auzit o ... (vezi toată discuția)
Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare machis machis Care este termenul în care o sancţiune disciplinară poate să fie contestată la tribunal ? Pun această întrebare deoarece în Codul muncii la art.283 ... (vezi toată discuția)
Termen de contestare decizie sanctionare disciplinara zpavel_alia zpavel_alia Care este termenul de contestare pentru o decizie de sanctionare in urma savarsirii unei abateri disciplinare? 30 de zile conform art. 252 din Codul Muncii sau ... (vezi toată discuția)