avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Controlori RATB
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Controlori RATB

am si eu urmatoarele intrebari:
1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat
2. Controlorii au dreptul de a ma tine impotriva vointei mele in tramvaiautobuz etc

Va multumesc!:D
Cel mai recent răspuns: myay_87 , utilizator 19:16, 18 Iulie 2013
Justifica retinerea dvs pentru a lua datele dvs de identitate, din buletin, care se prezintă evident controlorilor, practic se înmânează în vederea sancţionării în cazul în care nu ati folosit bilet.
1. Dvs. aveți obligația, conform unei HCGMB să prezentați Cartea de identitate și controlorul are dreptul implicit de a ține în mână CI-ul dvs. pentru a transcrie datele de indentificare. Nu are însă dreptul de a reține la el CI și trebuie să vă returneze Cartea de Identitate după ce a transcris pe formular datele dvs.
2. În cazul în care refuzați să colaborați, controlorii au dreptul de a vă reține până la apariția organelor de ordine sau de a vă conduce la poliție dacă refuzati legitimarea.
Imi cer scuze domnule avocat...v-as fi recunoscator sa postati si norma care permite controlorului sa te retina impotriva vointei tale pentru savarsirea unei contraventii. In conditii firesti, retinerea ar reprezenta infractiunea de privare de libertate. Conform procedurii penale poti fi retinut de catre persoane, neinvestite cu forta coercitiva din partea statului, doar in cazul infractiunilor flagrante. In cazul de fata, avem de a face cu savarsirea unei contraventii. Asadar, in lipsa unui agent cu autoritate de stat (politist, jandarm, etc), controlorul nu poate decat sa-ti ceara legitimarea. Poti refuza si la prima statie sa cobori linistit. In caz contrar vei face plangere penala impotriva controlorului pentru savarsirea infractiunii de privare libertate statuata de codul penal. Astept raspuns. Cu stima, un cetatean!
Raspuns absolut corect anona!
Art. 14 – contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cererea
acestuia, actul de identitate.
In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate
apela la ofiterii sau subofiterii de politie ori la cele mai apropiate sectii de politie.


Se înțelege deci implicit că te poate reține până la apariția organului de politie.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
Lipsirea de libertate mancipri mancipri am vazut de nenumarate ori cand pe mijloacele de transport in comun , controlorii prind fara bilet anumite persoane . in acel moment \"se da alarma \" , toti ... (vezi toată discuția)
Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun epstein epstein Buna ziua, Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost ... (vezi toată discuția)