avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... desfiintare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

desfiintare apometre

Va rog sa ma ajutati.... intr-un bloc in care pana luna aceasta toti proprietarii au avut apometre atat la apa calda cat si la apa rece, s-a hotarat de catre majoritatea proprietarilor sa se renunte la acestea, intrucat diferentele de apa erau foarte mari. Problema este ca nu toti proprietarii sunt de acord. Care sunt conditiile de renuntare la apometre?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 16:28, 25 Martie 2013
Sunt perfect de acord cu @Adriantot !
Cei care nu sunt de acord cu desfiintarea apometrelor ar trebui sa solicite identificarea cauzei care duce la diferentele alea mari si in mod sigur veti avea surprize mari......
situatia sta astfel.... cei care nu vor sa renunte la apometre sunt cei care la un numar de 5 persoane ei consuma 1 metrucub de apa cald si unul de apa rece...si tot timpul se aude noaptea apaa curgand in cada.... si probabil cei corecti, care nu fura s-au saturat... o sa avem saptamana viitoare adunarea generala si o sa vedem atunci ce o sa se hotarasca. Nici eu nu impartasesc ideea de a renunta la apometre, dar tensiunile intre locatari sunt foarte mari... eu o sa incerc sa ii conving ca nu este bine e vor sa faca, dar nu cred ca o sa inteleaga pentru ca altfel nu au cum sa ii prinda pe cei ce fura apa. Am incercat sa facem verificari in apartamente, dar cei care au ceva de ascuns nu au deschis si atunci oamenilor nu le-a ramas decat varianta renuntarii...
Cine nu deschide i se pune consum estimat.
La trei estimari se considera necontorizat si i se pune toata pierderea de apa.
Faceti asa, sa vedeti cum o sa va deschida.
Anuntati la avizier acest lucru ca Regulament de impartire a consumurilor la apa, ca sa fie avertizati si apoi actionati.
Ordinul343/2010 ANRSC
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.

Acum vin si eu cu o intrebare :
Daca dupa verificari se constata ca nu exista pierderi pe coloanele comune, ce se intampla ?
Este posibil ca pentru cei care isi pastreaza apometrele sa plateasca doar cat arata apometrele lor si acestora sa nu li se mai adauge nimic ? Pentru ca stiu ca diferenta dintre consumul aratat de apometrul comun si suma consumului aratat de apometrele din apartamente se imparte la toti, indiferent ca au sau nu apometre, asta in ideea ca respectiva diferenta reprezinta pierderi si deci trebuie suportate de toti......
Se poate constata ca nu sunt pierderi de apa, dar diferentele sa fie mari.
Una din cauze este si declararea cu greseli sau chiar nedeclararea indecsilor si estimarea unui consum cu regularizarile de rigoare, deci declararea indecsilor la date diferite fata de ora si ziua de citire a contorului de bransament.....sau scurgeri la fir de apa a robinetelor si wc-urilor care nu se inregistreaza pe apometre, dar se inregistreaza la bransament etc.

Arbitrar se poate alege un procent din factura care sa se imparta celor cu apometre, ca "pierderi", si apoi prin scaderea acestei cantitati, precum si a celei masurate la apometre sa rezulte o cantitate care sa se imparta in functie de numarul de persoane celor necontorizati.

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)