@Daniel4x4,
Daca nu exista pierderi inseamna ca totul este in regula si suma consumurilor individuale este egala cu consumul indicat de apometrul general.
Celor care-si masoara consumul pe baza apometrelor li se trece la plata exact cat consuma iar diferenta pana la acoperirea facturii se imparte celor fara apometre sau care nu vor sa le mai citeasca, impartire ce se poate face dupa criteriile stabilite de comitetul executiv. In acest fel se acopera exact factura emisa de furnizor.
Spuneti ca:
stiu ca diferenta dintre consumul aratat de apometrul comun si suma consumului aratat de apometrele din apartamente se imparte la toti, indiferent ca au sau nu apometre
Pana la virgula sunt deacord cu dumneavoastra dar dupa virgula nu.
Adica o diferenta se repartizeaza tuturor dupa aceleasi criterii (consum, nr de persoane sau cota indiviza), numai daca toti au apometre in regula, le citesc, le raporteaza lunar la asociatie...
Dar in cazul cand unii nu au apometre, nu le citesc, nu aduc indexul la asociatie..., este imposibil ca administratorul sa stie daca exista sau nu diferente. El stie doar ca este consum.
Sa presupunem ca pe o scara cu 50 de apartamente, pe apometru general se consuma 500 metri cubi si-asa apare pe factura furnizorului. La administrator ajunge doar indexul a 45 de apartanmente. Facand diferenta de index rezulata ca cele 45 de apartamente au consumat 420 metri cubi. Raman 80 de metri cubi pana la acoperirea facturii dar si 5 apartamente al caror consum nu se cunoaste. In aceste conditii poate ca nu este nici o pierdere si nici o diferenta si cei 80 de metri cubi reprezinta consumul celor 5 apartamente. Asa ca se repartizeaza cei 80 m.c. celor 5 apartamente, cel mai simplu si corect pe numar de persoane. Asa se acopera factura.
Daca cei 5 nu sunt multumiti, sa-si masoare consumul cu apometrele ca si ceilalti 45 si atunci o sa vedem daca mai sunt diferente, ce diferente si cum se pot repartiza. Dar asta-i alta situatie si o putem discuta daca vreti.