avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrarea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrarea asociatiei de proprietari

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o mica nelamurire, sunt nou presedinte de asociatie proprietari, care e sub tutela termo-service iasi.Intr-o discutie avuta cu administratia termo-service, am spus ca e obligatia lor de a verifica apometrele din scara de bloc si apartamente periodic, si mi s-a spus ca nu e obligatia lor ci a presedintelui asociatiei.Eu am citit in lg 230/2007 ca aceste atributii ii revin comisiei asociatiei dar am gasit pe internet un paragraf privitor la hg 400 citez "Conform articolului 36, alineatul 1 din HG 400, daca intr-un bloc exista o frizerie, un cabinet de avocatura sau se desfasoara orice alta activitate comerciala intr-un apartament sau la parterul blocului, administratorul este obligat ca inainte de defalcarea pe persoane si apartamente a sumelor adunate din facturi sa scada din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spatiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se impart pe numar de persoane sau cota parte de proprietate.Daca nu exista contoare de masurare a consumului de apa calda si rece la scara blocului sau la bransamentul blocului, nu se tine cont de eventualele contoare existente in apartamente. Conform articolului 38, alineatul 2, consumul se determina in sistem pausal.
- Daca aceste contoare exista, iar mai departe sunt apometre si in apartamente, este de datoria administratorului (conform articolului 22) sa le citeasca lunar sau periodic (in functie de hotararea adunarii generale) si sa treaca datele in fisa apartamentului. Consumul de apa calda si rece este determinat astfel, in functie de ceea ce arata contorul din apartament, cu conditia ca aparatele respective de masura sa fi fost montate cu acordul asociatiei."
Pana la urma este corect ca administratorul trebuie sa verifice indescii transmisi de asociatia noastra sau nu?

De asemenea va rog daca imi puteti spune cum pot face in calitate de presedinte sa punem alte reguli interne,daca trebuie supuse la vot sau e de ajuns sa fie de acord comisia aleasa de locatari.
Va multumesc



Mentionez ca abia acum ne vom transforma asociatia de locatari in una de proprietari , am inteles ca trebuie sa avem aduse intabularile apartamentelor pt a putea derula procesul de transformare.Daca noi am dori sa facem asociatie de proprietari doar pe scara noastra ar fi posibil avand in vedere ca blocul e cosntituit din 3 scari,si acum asociatia e pe bloc?
Multumesc pentru lamuriri. Voi urmari subiectele de interes de pe forum si voi studia mai in amanunt Legea 230/2007.
In Iasi apa potabila este distribuita de catre ApaVital.
Aceasta firma nu vrea nici in ruptul capului sa faca contracte individuale cu proprietarii de apartamente. Apa potabila este contorizata de un apometru general care de obicei este montat intr-un camin din preajma blocului, iar contorizarea apartamentelor se face cu apometre de clasa B, inferioare ca precizie cu cel montat in camin. De aici apar si diferentele de apa consumata si bineanteles o multime de discutii.
Normal ar fi ca ApaVital sa incheie contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament asa cum au procedat cei de la E-ON sau de la gaze.
Contorizarea s-ar putea face pe casa scarii cu apometre de clasa C, identice ca precizie cu cel general.
Din ce am mai aflat, o asociatie a avut un proces cu ApaVital tot pentru contorizarea individuala, au castigat procesul dat firma amana si tot amana punerea in aplicare a hotararii judecatoresti.
La Targu Jiu am aflat ca sunt incheiate contracte individuale cu proprietarii de apartamente.
Cum se face contorizarea apei potabile in celelalte orase din tara?
Asa este. Furnizorii nu incheie contracte cu fiecare proprietar de apartament iar motivul principal este de ordin tehnic. Atat timp cat instalatiile de alimentare cu apa nu au fost prioectate separat pe fiecare scara, pe fiecare tronson, pe fiecare apartament, este foarte dificil de modificat reteaua de apa intr-un bloc.
Diferenta de clasa a apometrelor exista dar nu este semnificativa. Eu garantez ca si daca ar fi toate apartamentele contorizate cu aceleasi apometre ca si cel instalat de furnizor la intrarea in bloc sau scara, tot ar exista diferente.
Noi ne putem lauda ca de 3-4 ani nu avem diferente semnificative intre consumul facturat (conform indexului apometrelor furnizorului) si suma consumurilor date de apometrele din apartamente.
De mult timp coloana "diferente apa" de pe lista de plata este goala iar proprietarii platesc exact cat rezulta din citirea apometrelor individuale, la pretul unitar de pe factura furnizorului. Aceasta se datoreaza unor lucrari de reparatie capitala a intregii instalatii comune de apa, a intretinerii permanene a acestor instalatii, a utilizarii apometrelor verificate metrologic si a aplicarii unui regulament de gestionare a apei in asociatie.
La Galati : initial s-a dat voie sa se faca bransamente separate de bransamentul scarii si incheiere de contract individual.Pe urma s-a trecut la obligarea montarii unui distribuitor comun ( o bucata de teava cu mai multe iesiri prevazute cu apometre de clasa superioara ), cine doreste contorizare separata este obligat sa monteze acel distribuitor pe cheltuiala sa, ulterior sa recupereze cheltuiala de la cei care se branseaza acolo ( ca la instalatia de gaze separata pentru centrale de apartament ). Acum , toata tarasenia a fost sistata deoarece ANRSC-ul a contestat in instanta legalitatea aprobarilor date pana la aceasta data. In instanta s-a obtinut numai obtinerea unui termen cand este interzisa aceasta tarasenie, dupa un anumit termen au din nou voie sa aprobe separarile prin distribuitor. Am inteles ca anul viitor se dau aprobarile necesare.
In Iasi sunt numeroase blocuri care au facut pe cheltuiala lor bransamentul general pe casa scarii iar de acolo sunt bransate apartamentele de pe fiecare etaj. Cu toate acestea Apa vital refuza sa faca contracte individuale, similare cu cele de la Gaze sau Energie electrica.
Contractele individuale ar rezolva problema diferentelor de index dintre apometrul general si cele din apartamente, iar problema rau platnicilor s-ar rezolva de la sine.
Exista o lege care sa determine distribuitorii de apa rece sa intocmeasca contracte individuale cu locatarii blocurilor?
Exista legislatie dar aceasta nu-i obliga pe furnizori la incheierea de contracte individuale cu cei care locuiesc in apartamentele din blocuri.
Acestia isi desfasoara activitatea conform Legii nr.51/2007, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, Legii nr.241/2007, a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, Ordinului Preşedintelui ANRSC nr.88 şi 90 din 20.03.2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi a Contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare ....
Cititi mai jos:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Consum apa timpuriu timpuriu va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)