avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitiile publice si caietul de sarcini - cine ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitiile publice si caietul de sarcini - cine intocmeste si semneaza caietul de sarcini?

In cadrul unei autoritati contractante cine trebuie sa intocmesca si sa semneze caietul de sarcini? In HG 925/2006 este prevăzut ca directia de specialitate (achizitii) Art. 3 - (1) În aplicarea prezentelor norme, autoritatea contractantă, prin compartimentul intern specializat în atribuirea contractelor de achiziţie publică, organizat conform art. 3041 din ordonanţa de urgenţă, are următoarele atribuţii principale:
a) elaborarea şi, după caz, actualizarea, pe baza necesităţilor transmise de celelalte compartimente ale autorităţii contractante, a unui program anual al achiziţiilor publice, ca instrument managerial pe baza căruia se planifică procesul de achiziţie;
b) elaborarea sau, după caz, coordonarea activităţii de elaborare a documentaţiei de atribuire sau, în cazul organizării unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs;
c) îndeplinirea obligaţiilor referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevăzute de ordonanţa de urgenţă;
d) aplicarea şi finalizarea procedurilor de atribuire;
e) constituirea şi păstrarea dosarului achiziţiei publice
(2) Celelalte compartimente ale autorităţii contractante au obligaţia de a sprijini activitatea compartimentului de achiziţii publice, în funcţie de specificul documentaţiei de atribuire şi de complexitatea problemelor care urmează să fie rezolvate în contextul aplicării procedurii de atribuire.
(3) Autoritatea contractantă are, totodată, dreptul de a achiziţiona servicii de consultanţă, conform prevederilor ordonanţei de urgenţă, în scopul elaborării documentaţiei de atribuire şi/sau aplicării procedurii de atribuire.
Se pune probleme intocmirii caietului de sarcini pentru o procedura de achizitie specifica de furnizare produse alimentare in cadrul unui program european. Directia care se ocupa cu aceast program a transmis numai referatul de necesitate fara caietul de sarcini invocand ca cei de la achizitii au obligatia sa intocmeasca acest caiet de sarcini.
Va rog mult sa-mi raspundeti la aceasta intrebare. Cine are obligatia de a intocmi si semna caietul de sarcini.:frantic:
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:03, 18 Aprilie 2013
In general, autoritatile contractante au reglementari interne, care reglementeaza rolul fiecarui compartiment, si majoritatea celor mari au inclusiv norme privind responsabilitatile specifice.

Caietele de sarcini normal se fac de catre compartimentul care are ca atributii intocmirea sau verificarea de documentatii tehnice in domeniul respectiv si care nu trebuie sa fie neaparat compartimentul beneficiar, ci orice alt compartiment care are specialisti in domeniu.

In practica, este stupid sa pretinzi ca un compartiment de achizitii sa aiba specialisti tehnici in toate domeniile posibile, atat timp cat acesta achizitioneaza orice, hartie, alimente, aparatura, servicii de salubrizare, servicii juridice, lucrari de constructii, etc., etc., etc., care fiecare are legi si norme specifice, ar trebui sa fii savant sa le stii pe toate.

In mod normal, totusi cei care au participat la proiect trebuie sa stie si ce vor, altfel ce proiect au facut ?


Daca nu aveti norme interne, aduceti bine argumentat la cunostinta conducerii situatia si solicitati sa se intocmeasca un caiet de sarcini de catre un compartiment care are specialisti in domeniu.
Daca nu aveti cunostinte, nu va hazardati sa puneti orice in SEAP, nu aveti sanse sa faceti achizitia si veti atrage si corectii financiare de la cei care controleaza fondurile europene.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii publice- sarcini angajat garga garga Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt angajata cu studii medii pe postul de lucrator comercial. De curand am fost pusa sa fac parte din comisia de achiziti. ... (vezi toată discuția)
Valoare estimata achizitii publice pliciu pliciu Buna ziua, Am o intrebare legata de cine ar trebui sa dea valoarea estimata intr-o institutie publica. Referatul de necesitate pentru achizitiile publice ... (vezi toată discuția)
Caiet de sarcini billabong billabong in cazul unei cereri de oferta ,autoritatea contractanta trebuie sa intocmeasca un caiet de sarcini ,caiet intocmit de biroul de achizitii.daca in cadrul ... (vezi toată discuția)