Buna ziua. Sunt o mamica care a nascut pe 11 aprilie 2012. Am optat pentru CIC de 1 an. M-am intors la munca cu o luna si jumatate mai devreme, respectiv pe 4 martie 2013. Deoarece dupa doua luni de la depunerea actelor nu mi-a fost virat stimulentul de insertie pe contul specificat am sunat la Agentia de Protectie Sociala din str. Ion Cimpineanu. Am aflat cu stupoare ca am dreptul sa beneficiez la stimulent doar din 11.04 (data nasterii copilului) desi m-am intors la munca din 04.03. Ca puteam beneficia de acest stimulent de la data intoarcerii la locul de munca doar daca ma intorceamcu min 3 luni inainte de a implini copilul un an. Ca legea ar fi fost modificata undeva prin octombrie 2012 si ca ei doar aplica legea (desi nu a fost in stare sa precizeze ce ordonanta ar fi aparut). Conform legislatiei in vigoare orice mamica care a optat pt un an si se intoarce mai devreme, chiar si cu o zi, are dreptul la acest stimulent de insertie de la data in care incepe sa realizeze venituri pina cind copilul implineste 2 ani. Va rog sa imi spuneti daca a aparut o modificare la aceasta legislatie. Vreau sa imi cunosc drepturile si sa stiu daca trebuie sa insist la Agentia de Prestatii Sociale. Va multumesc anticipat.
1. Scrisoarea de la M.M. postata de dvs. spune chiar situatia dvs., la pct.4, lit.a.:
a. daca parintele care s-a aflat in concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an a revenit la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei, dar nu cu cel putin 3 luni, se va stabili dreptul la stimulentul de insertie si se va plati, cu exceptia ultimei luni. In aceasta ultima luna stimulentul de insertie se va suspenda in baza art.4.1. alin.(1), si art.12. alin.(4), si plata va fi reluata dupa implinirea de carter copil a varstei de 1 an.
2. Deci veti primi stimulentul de insertie de la data cand ati reluat activitatea, se va suspenda o luna (in ultima luna cand ar fi trebuit sa intre sotul in CCC) si apoi se va relua plata stimulentului pana va implini copilul 2 ani.
Este doar o interpretare data de M.M. in aplicare unor dispozitii legale .. interpretare care nu tine loc si de act normativ ... ar trebui sa emita instructiuni de lucru cu privire la aceste texte de lege sau sa modifice textul de lege sa devenia mai clar fara interpretari ..
Se poate promova o actiune in instanta .. insa va fi greu ,dar nu imposibil , de castigat.
buna ziua, l-am salvat la documente utile : Precizari cu privire la aplicarea art 11 din OUG 111/2010. Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? ca nu as vrea sa o las asa... multumesc frumos