avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita si implinirea termenului de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita si implinirea termenului de prescriptie

Buna ziua,
As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar.
acesta a fost contractat in decembrie 2005 pe o perioada de 5 ani, respectiv de la 8 dec 2005 pana in data de 6 dec 2010 cand ar fi fost ultima rata conform scadentarului .
ultima rata platita de mine a fost in martie 2007.
in aprilie 2013 am primit dosarul de executare silita, dar....pt o suma ce reprezinta ( conform celor spuse de catre executor ) doar ultimele 10 rate, respectiv din 6 feb 2010 - 6 dec 2010. imi puteti explica va rog ce a insemnat raspunsul dl executor si anume " executarea s-a facut doar pt ultimele 10 rate care nu s-au prescris"

multumesc
o zi buna
Dle Lee-vu,

Va reiterez rugamintea de a va limita la expunerea parerilor personale, fara sa insistati sa va impuneti aceste pareri in fata altora.

Legea este clara, doctrina si jurisprudenta de asemenea. In cazul unei creante ,platibile in rate, fiecare rata are propriul termen de prescriptie. Doar daca banca declara creditul scadent anticipat, notificand in acest sens pe debitor, putem vorbi despre un termen unic de prescriptie, altfel nu.
Am putea vorbi despre situatia invocata de dvs doar daca in contractul de credit am avea mentiunea ca " in caz de neplata credituldevine scadent anticipat". Chiar si intr-o astfel de situatie, au fost instante care au declarat ca, in lipsa manifestarii exprese de vointa a bancii, nu intervine accelerarea scadentei pentru intreg creditul.

Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
Jocandi Causa a scris:

Dle Lee-vu,

Am putea vorbi despre situatia invocata de dvs doar daca in contractul de credit am avea mentiunea ca " in caz de neplata credituldevine scadent anticipat". Chiar si intr-o astfel de situatie, au fost instante care au declarat ca, in lipsa manifestarii exprese de vointa a bancii, nu intervine accelerarea scadentei pentru intreg creditul.




d-le jocandi causa,

sub o forma sau alta gasim clauza pe care o mentionati IN TOATE CONTRACTELE de imprumut de bani cu dobanda.

n-are nicio treaba aici legea care spune ca in cazul unei creante platibile in rate, fiecare rata are propriul termen de prescriptie, atata timp cat in TOATE contractele de imprumut de bani cu dobanda, imprumutatorul ARE DREPTUL de a axecuta silit imprumutatul pentru intreaga suma restanta, oricand pentru nerespectarea platii ratelor, conform contractelor si a uzantelor.

NU ARE NICIO RELEVANTA ca imprumutatorul trece sau nu trece, automat, semiautomat sau manual, la executarea silita a intregii sume restante, atata timp cat dreptul de a executa silit intreaga suma restanta este nascut (ASTA ARE RELEVANTA, ca incepe sa curga prescriptia!!!) prin neplata a 2-3 rate si a dobanzior aferente, de regula.
Interventie moderator :

Dle. lee-vu, este pentru ultima data cand va rog sa incetati.
Dreptul de a executa silit se naste doar atunci cand avem o creanta exigibila. Pana atunci debitorul se bucura de beneficiul termenului. Doar daca creditorul in decade expres pe debitor din beneficiul termenului declarand scadenta anticipata se poate vorbi despre momentul inceperii curgerii termenului de prescriptie.
In alta ordine de idei, exista multe cauze care intrerup prescriptia, iar intreruperea inseamna inceperea unui alt termen, asa ca nu aveti dvs de unde sa opinati cu atata precizie ca termenul este implinit
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Prescriptia elena 26 elena 26 Dragii mei va intreb daca cineva ma poate ajuta daca mai exista prescriptia unui debit dupa 3 ani in care nu s-a depus nici macar un leu in debitul respectiv? ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii igabriela34 igabriela34 am un credit restant la o unitate bancara. ultima plata confirmata a fost in mai 2009.in iunie 2009, am fost contactata telefonic, de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)