avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

BUna ziua!
Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii?
Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.


In cazul unei firme cu 45 angajati, daca face urmatoarele disponibilizari, se incadreaza la concedieri colective?
Luna 1- disponibilizeaza 6 persoane
Luna 2 - disponiblizeaza 9 persoane
Luna 3 - disponiblizeaza 5 persoane

La ce se refera alin.2 din art 68?

In perioada in care firma a facut disponibilizari, poate angaja alte persoane pe acele posturi sau pe altele? Sau este obligata sa instiinteze in scris mai intai pe cei disponibilizati? Se aplica aceeasi regula atat in cazul concedierilor colective, cat si in cazul celor individuale?
Daca persoanele disponiblizate sunt in somaj, poti angaja alte persoane in locul lor?

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 8 Mai 2013
Dar daca firma a dat in somaj acele persoane, nu exista reglementari care sa-i impuna anumite obligatii fata de cei aflati in somaj?
Numai in cazul concedierilor colective exista o astfel de obligatie ... in acest sens, art.74 C.mun. prevede :
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere punct de lucru ifrimcristina ifrimcristina Buna ziua, puteti sa-mi comunicati va rog daca eu restructurez un angajat de pe un punct de lucru din Bucuresti pot sa mai angajez in tara unde am nevoie ... (vezi toată discuția)
Procedura de concediere corecta -art.65 Roxy30 Roxy30 Buna ziua.Sunt la inceput de drum si ma confrunt cu urmatoarea problema: -as dori sa trimit in somaj cateva persoane si vreau sa fac toate documentele ... (vezi toată discuția)
Angajati rechemati la munca Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care ... (vezi toată discuția)