avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dispozitiv \\"maini libere\\"
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dispozitiv "maini libere"

Buna ziua. As dori sa intreb colegii de forum ce se intelege mai exact prin dispozitiv "maini libere" si cum poate fi interpretat Art. 108 (1), a) 2.:

2. folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip mâini libere;

Daca telefonul are functie de speacker, adica dat pe difuzor, nu este considerat "maini libere"? Legea spune ca imi este permis sa folosesc un telefon prevazut cu maini libere, asa se subintelege din prezentul articol. Nu spune nicidecum ca aceasta functie sa fie activata. Cum pot fi sanctionat daca sunt prins vorbind la telefon, in conditiile in care nu se poate demonstra ce telefon aveam si daca are sau nu functia de "maini libere", si nici daca era activata aceasta optiune. Articolul mi se pare invechit, datand de pe vremea telefoanelor gen 3310, 6310i, Ericsson-uri si alte asemenea, care nu aveau functie de handsfree (difuzor), ci era necesara folosirea unui carkit special, pentru a putea fi folosite cu "maini libere". Cum tehnologia a evoluat si acum cam orice telefon are o astfel de functie (banala), de ce nu se tine cont de asta? Repet, legea spune sa existe un dispozitiv "maini libere", nicidecum nu specifica sa fie activat... Dpdv juridic cum interpretati acest articol? Astept pareri si va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: remus11 , utilizator 18:42, 8 Mai 2013
Raoul_mw a scris:

Legea spune ca NU pot folosi telefon care nu prevazut cu dispozitiv "maini libere". Mie nu mi se pare clara, atata tot. Inteleg si eu ce urmareste, si va dau dreptate, insa mi se pare prost formulat articolul. De aceea eram curios daca intr-un eventual proces ar putea lasa loc de interpretari. Va multumesc

Oricat de prost considerati ca este este formulat art ,ratiunile de baza subzista .
Prin interpretare nu se intelege schimbarea dispozitiilor normei,ci doar lamurirea ei!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
remus11, utilizator
"Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip mâini libere;"

Poate sunt eu mai greu de cap :) Spune doar "folosirea", nu specifica in ce scop, cum etc. Ca regula de exceptie (la folosirea lor), intra acele telefoane prevazute cu maini libere, functie care se regaseste pe 99% din actualele telefoane. Ca si asa, tinand telefonul pe bord, tot trebuie sa-l folosesc cand raspund, asa ca mainile pe volan nu pot fi tinute non stop. Ma rog, eu am interpretat ad-literam textul de lege...
Folosirea in cazul de fata se refera la manipularea fizica a telefonului(conform posibilitatilor tehnice din momentul aparitiei normei),deci pe cale de consecinta telefoanele care detineau sau puteau fi conectate la dispozitive care faceau posibila comunicarea,fara a fi necesara manipularea telefonului puteau fi folosite. "Folosirea telefonului" in acel moment putea fi interpretata doar prin purtarea de conversatii,desi actualmente aseasta definitie nu mai corespunde realitatii .
.
Ca si asa, tinand telefonul pe bord, tot trebuie sa-l folosesc cand raspund, asa ca mainile pe volan nu pot fi tinute non stop.


Nu este obligatoriu sa raspundeti cand va aflati in miscare,puteti opri si initia sau raspunde apelului,dupa care puteti continua deplasarea si convorbirea pe spiker/handsfree/casa etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am voie sa filmez examenul pentru permis conducere? adelina285 adelina285 Am dreptul sa filmez cu , camera ascunsa sau la vedere proba practica pentru perminsul auto ? Dar sa inregistrez cu un microfon? Daca da , in ce conditii ... (vezi toată discuția)
Deposedare de telefon mobil in scoala Flor666 Flor666 Buna ziua, Exista vreo lege in vigoare care sa permita unui diriginte de clasa gimnaziala de a retine,telefonul mobil al copiilor din clasa pe toata durata ... (vezi toată discuția)
Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)